Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaRješite se bolnih žuljeva na prirodan način

Rješite se bolnih žuljeva na prirodan način

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Plik ili žulj je mali džep ispunjen tečnošću, koji se formira na nekom dijelu tijela. Ovi mjehuri mogu da se razlikuju po veličini, a javljaju se iz različitih razloga.

Žulj može da vam iskoči nakon opekotine kože, bakterijske ili gljivične infekcije, ujeda insekta ili traume. U zavisnosti od mjesta na kome je lokalizovan, žulj može da ometa normalne, svakodnevne aktivnosti. Na primjer, ako imate žulj na stopalu, možete otežano da hodate, vježbate ili stojite u dužem vremenskom periodu.

Žuljevi se često formiraju na stopalima, tabanima i petama i to zbog obuće. Žuljevi na rukama takođe nastaju zbog trenja i pritiska. Srećom, nekoliko kućnih tretmana može da ublaži nelagodu i smanji rizik od ponovnog pojavljivanja žuljeva na nogama.

Potopite žulj u zeleni čaj

Zeleni čaj ima antiupalna svojstva koja doprinose zacjeljenju. Evo kako da ga koristite za liječenje žuljeva: prvo, potopite tri kesice zelenog čaja u ključalu vodu, potom dodajte kašičicu sode bikarbone (zbog antiseptičkih svojstava); mješavinu ostavite da se ohladi, pa potpite plik. Ako se žulj nalazi na mjestu koje je teško uroniti u tečnost (žulj na peti na primer), koristite natopljenu gazu.

Takođe, ako žulj još nije pukao, proces liječenja možete da ubrzate potapanjem u toplu vodu koja će ga omekšati i iscijediti tečnost koja se u njemu nalazi.

Utapkajte jabukovo sirće

Obazrivo, ovo može da peče!

Mada vrijedi da probate protiv žuljeva, pošto jabukovo sirće ima antibakterijska svojstva koja će spriječiti da se inficira žulj koji je pukao. Ako vam je ovaj tretman za žulj sa jabukovim sirćetom previše bolan, probajte da operete površinu hidrogenom (3% za ispiranje rana) i namažete antibakterijskom mašću.

Nanesite vitamin E

Vitamin E ima fantastično djelovanje na obnavljanje kože, pošto pomaže ćelijama kože da se brzo oporave, a spreijčava i nastajanje ožiljaka. Vitamin E možete da nabavite u obliku ulja, krema ili kapsula. Ako imate kapsule, jednostavno iscijedite njen sadržaj direktno na površinu kože sa žuljevima.Ako imate žulj na tabanu nemojte da se krećete dok ga koža ne upije.

Nanesite ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje je popularan prirodni likek za žuljeve na nogama i rukama.

Evo kako se koristi: prije spavanja nanesite ricinusovo ulje i ostavite ga da djeluje preko noći, kako bi se plik isušio i zacjelio. Možete da pomješate ricinusovo ulje i jabukovo sirće radi bržeg zacjeljenja.

Nanesite gel aloje vere

Aloja ima antiupalna svojstva, pa će zato smanjiti crvenilo i otok koji izaziva bol. Studije su dokazale da je aloja vera djelotvorna kao tradicionalni lek za liječenje opekotina drugog i trećeg stepena, što je čini odličnim prirodnim lijekom za žuljeve.

Pustite žulj da „diše“

Brojni ljekari su saglasni da će žulj brže zacjeliti ako se ostavi nepokriven u čistom okruženju. Kada ste kod kuće skinite zavoj i omogućite da žulj na nozi diše i da se isuši. Da biste zaštitili od infekcije, nanesite tanak sloj antibakterijske masti, čime ćete ubrzati zarastanje.

Izvor: ordinacija.tv

PROČITAJTE:

Biljke koje smanjuju prekomjerno znojenje

Prirodni načini da se riješite čmička na oku

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI