Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZemljišteKiselost zemljišta - Određivanje i dodavanje količine kreča!

Kiselost zemljišta – Određivanje i dodavanje količine kreča!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kiselost zemljišta utiče na rast biljaka. Neke biljke vole kisela, a druge više vole neutralna zemljišta. Većina najbolje uspijeva kada je pH između 6-7,5.

Zavisno o stepenu kiselosti zemljišta su podeljena u pet klasa:

 • pH < 4,5 Veoma kisela
 • pH 4,5 – 5,5 Kisela
 • pH 5,6 – 6,7 Umjereno kisela
 • pH 6,8 – 7,2 Neutralna
 • pH > 7,2 Alkalna (bazična).

Većina poljoprivrednih kultura najbolje uslove za rast i razvoj imaju u umjereno kiselim do neutralnim zemljištima. Optimalna pH vrijednost zavisi od mnogih faktora, prvenstveno od tipa zemljišta i vrste biljaka koju uzgajamo.

Utvrđivanje pH zemljišta, način je izražavanja koliko je zemljište kiselo ili alkalno. Obično se mjeri koristeći ekstrakt vode gde je pH 7 neutralan, zemljišta s nižim vrednostima od 7 su kisela, a iznad 7 su alkalna.

Većina poljoprivrednih zemljišta nalazi se između pH 6 i pH 7,5. Iako je 5,5 pH pogodan za rast trava i nekih usjeva, djeteline su osetljivije na kisele uslove. Zemljišta pogodna za uzgoj djetelina i leguminoza neutralne su reakcije oko pH 7.

Prije sjetve pojedinih kultura važno je utvrditi pH zemljišta.

Kako možete provjeriti kvalitet zemljišta?

Kako odrediti kiselost tla

Kakvo je tlo u vašem povrtnjaku možete vidjeti već i prema biljkama koje uspjevaju. Primjerice, ako imate hortenziju koja iz godinu u godinu cvate plavo, a da joj ne dodajete posebne preparate odnosno zemlju, tlo je kiselo. Na takvom tlu uspjeva će i azaleje, rododendroni, kamelije, vrijes. Ako u vrtu imate stablo crnogorice, zemlja ispod njega uvijek je kisela.

Svaki vrtlar može jednostavno odrediti kiselost zemlje pomoću lakmus papira odnosno univerzalnog indikatora koji će promjenom boje ukazati na kiselost. Uzmite grudice zemlje i otopite je u maloj posuditi u destiliranoj vodi ili kišnici. Uronite komadić lakmus papira u dobijenu tekućinu. Promjenu boje usporedite sa skalom priloženom uz lakmus papir i očitajte pH vrijednost. Tla ispod pH 5.0 su kisela i treba im dodati kreč. Ona iznad pH 7.0 su alkalna i treba im dodati treset ili amonijev sulfat.  Nakon tretmana za povećanje odnosno smanjenje kiselosti ponovo provjerite pH tla lakmus papirom pa po potrebi ponovite postupak.

Ako ste ambiciozniji vrtlar tada naručite analizu tla u najbližem poljoprivrednom institutu ili na fakultetu, a bude li potrebno, dobit ćete i precizne savjete kako „popraviti“ kiselu reakciju tla.

Kada i koliko kreča dodavati

Dodavanje organskih i umjetnih gnojiva dovodi do povećavanja kiselosti tla, pa u povrtnjaku treba dodavati kreč. Preporučuje se kalcifikacija svake tri godine, odnosno ako mijenjate kulture na gredicama prema plodoredu tada vapno dodajte svake godine na one gredice na kojima ćete uzgajati kupusnjače. Kreč se dodaje mjesec dana prije ili poslije dodavanja gnojiva (organskog ili mineralnog). Nikako se ne smiju dodavati zajedno.  Uopšteno se dodaje 0,25 kg mljevenog kreča ili gašenog kreča po četvornom metru, dakle 25 kg kreča na 100 četvornih metara.  Bolje je koristiti mljeveni kreč nego hidrofilno gašeni geč, a dovoljno ga je samo razbacati po površini bez ukapanja.

Ako ste proveli testiranje, dodajte 6 dag kreča po četvornom metru za povećanje pH vrijednosti za 0,5. Dakle, ako ste izmjerili da je pH vrijednost 4.0,  a želite da bude neutralna 7.0 potrebno je 6×6 dag kreča po četvornom metru – dakle 0,36 kg po četvornom metru.  Za površinu od 100 četvornih metara trebat će vam u tom slučaju 36 kg vapna.

Rešavanje kiselosti zemljišta:

 • analizom zemljišta (pH),
 • odabirom kultura koja se mogu uzgajati na kiselom zemljištu,
 • obavljanjem kalcifikacije pre uzgoja poljoprivrednih kultura,
 • češćim obavljanjem kalcifikacije, s manjim količinama materijala za kalcifikaciju.

Tabela 4. Količina poljoprivrednog kreča za promjenu pH zemljišta (povećanje pH na 6,5) t/ha

PH Pjeskovito Glinovito i pjeskovito Glinovito
4,5 – 6,5 2.914 4.700 6.500
5,0 – 6,5 2.000 3.800 5.200
5,5 – 6,5 1.300 2.900 3.800
6,0 – 6,5 670 1.600 2.000

Proračun kalcifikacije na osnovu mjerenja izmenjivog pH pomoću tablica za izmenjivi pH, mehanički sastav i tip korištenja zemljišta

 • ako je pH veći od 5.5 ne bi trebala kalcifikacija,
 • ako je izmjenjivi pH manji od 4.5 kalcifikacija je neophodna,
 • ako je pH = 4.5-5.5 kalcifikacija je umereno potrebna.

Proračun kalcifikacije na osnovu EUF metode

Kod analize zemljišta EUF metodom na raspolaganju su, osim pH, i drugi parametri analize značajni za određivanje potrebe u kalcifikaciji, npr: sadržaj kalcijuma, selektivno vezujuće gline i dr. Ovde je, međutim, već  rIJeč o redovnom đubrenju kalcijumom umesto meliorativne kalcifikacije.

Kada je na raspolaganju samo podatak o izmenjivom pH (u KCl), može se koristiti jednostavna formula za izračunavanje potrebe u kalcifikaciji:

CaO t/Ha = ciljni pH – izmereni pH x 2,8 / 7 – izmereni pH

Izvor: poljosfera.rs /dobarzivot.net

PROČITAJTE:

Krečenje stabla voća – Test termalnom kamerom!

Svrha krečenja stabala voća

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI