Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiKo ubija strogo zaštićene vrste u Srbiji?

Ko ubija strogo zaštićene vrste u Srbiji?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ubijeni suri orao na Uvcu, strogo zaštićena vrsta, zgrozio je javnost. Tužba je podnijeta protiv NN lica, a entuzijazma da će pravda biti zadovoljena – nema.

Mladog orla pronašao je radnik obezbjeđenja hidroelektrane koji je odmah obavijestio čuvarsku službu Specijalnog rezervata prirode ”Uvac”.

Utvrđeno je da su rane nanijete iz vatrenog oružja. Povrede su bile stare nekoliko dana i inficirane. Uprkos tome što je ptica pronađena nekoliko dana nakon ranjavanja, čekalo se da prođe još jedan kako bi ona bila transportovana u Beograd. Na kraju je orao podlegao zadobijenim povredama na putu ka beogradskom zoološkom vrtu gde je trebalo da se liječi.

Zašto je ovoliko vremena prošlo, iz Društva za zaštitu i pročavanje ptica, objašnjavaju nam da nema dovoljno resursa.

“Ovo ukazuje na činjenicu da institucije koje se bave zaštitom i zbrinjavanjem divljih vrsta životinja i uopšteno prirode nemaju dovoljno kapaciteta u vidu finansija, ljudstva i tehnike. Ukoliko kao društvo i država želimo da se ozbiljno uhvatimo u koštac sa globalnim problemom gubitka biodiverziteta onda moramo mnogo više pažnje i ulaganja usmjeriti ka zaštiti prirode i osposobljavanju institucija za brzo reagovanje”, rečeno je za B92.net iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Oni tvrde da godišnje na ovaj način bude ubijeno 10 krupnih ptica grabljivica poput surog orla, orla bjelorepana, bjeloglavog supa. Još je tužniji podatak da priroda ne postiže da nadomesti stradanja.

“Imajući u vidu sporo razmožavanje 10 ptica koje stradaju godišnje je izuzetno veliki broj. Orlovi odgajaju izuzetno malo mladunaca, kojima su potrebne godine da postanu polno zreli, te je svaki gubitak jedinki u prirodi veliki udar na njihove populacije. Iako ih mnogi ne vole, rado bi ih stavili na zid svoje dnevne sobe, u kafanu, restoran ili lovački dom. Ptice grabljivice su simbol snage, brzine, slobode, uzvišenosti, a to su uglavnom osobine koje nedostaju današnjem čovjeku”, kažu iz ove organizacije i dodaju da su nekada široko rasprostranjeni i brojni orlovi danas potisnuti u divlje planinske predele ili plavne pojase velikih reka.

Korišćeno lovačko oružje

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije odmah je podnijelo prijavu, ali nije dobilo nove informacije od nadležnih organa. Međutim, ističu da je najverovatnije korišćeno lovačko vatreno oružje s obzirom na to da je veterinar konstatovao prisustvo sačme.

Međutim, objasnili su nam i da je nemoguće utvrditi ko je pucao iz sačmare, jer se na tom oružju ne radi balističko vještačenje.

Dio javnosti optužio je lovce za slučaj ubijenog orla. Sa druge strane, lovačka udruženja se brane lovačkim kodeksima i pravilima o lovu na zaštićene vrste, kao i zabranom lova u okviru Specijalnog rezervata prirode “Uvac”.

Iz DZPPS-a kažu da pripadnici lovačkih udruženja negiraju sve slične slučajeve koje oni bijleže već tri decenije, kao i da do sada nikada u krivolovu uz upotrebu vatrenog oružja nisu zatekli osobu koja nije lovac.

Prema članu 269 Krivičnog zakonika za ubijanje i zlostavljanje životinja (pogotovo zaštićenih vrsta) predviđene su visoke novčane ili višegodišnje zatvorske kazne. S obzirom na to da su incidenti ove vrste sve češći, postavlja se pitanje da li su kazne adekvatne.

“Postojeće kazne bi bile više nego dovoljne ukoliko bi postojali slučajevi koji su dobili svoj epilog i počinioci kažnjeni. Sve dok se prijave podnose protiv NN lica, a sistem koji treba da sprovede istragu odnosno procesuira počinioca nema dovoljno volje ili znanja da slučaj izgura do kraja, ove kaznene mjere i neke buduće se mogu smatrati mrtvim slovom na papiru”, poručuju iz ovog udruženja i dodaju da u slučajevima poput ovog pravda najčešće ne bude zadovoljena.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poziva eventualne očevice ovog krivičnog djela da nadležnim organima daju više informacija i pomognu u rasvetljavanju slučaja. Takođe, ukoliko žele da ostanu anonimni informacije o slučaju mogu dostaviti njima, a oni će ih onda proslediti nadležnim državnim organima na procesuiranje.

Povodom ovog slučaja kontaktirali smo i Ministarstvo za ekologiju i zaštitu životne sredine. Odgovor nismo dobili do trenutka objavljivanja teksta.

Izvor: B92

PROČITAJTE:

Spriječite ptice da nanose štete usjevima i plodovima

Zašto rijetko viđamo mladunce golubova?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI