Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaRiješite se VRŠNE TRULEŽI PARADAJZA upotrebom KALCIJUMA

Riješite se VRŠNE TRULEŽI PARADAJZA upotrebom KALCIJUMA

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Čest problem u proizvodnji paradajza jeste pojava vršne truleži plodova, koja se ispoljava zahvaljujući nedostatku kalcijuma.

Fiziološka promjena uslijed nedostatka kalcijuma kod paradajza se zove površinska ili vršna trulež ploda, a primjećuje se kao tamna mrlja na dnu ploda, a kasnije kao tamni okrugli prstenovi.

Pojava je povezana s međuzavisnosti kalcijuma, azota i vlage u zemljištu, dakle može se pojaviti i s dovoljno kalcijuma u zemljištu ali ako nema doboljno vlage kalcijum neće doći do poloda. Najčešća je na paprici, paradajzu, patlidžanima i dinjama.

Vršna trulež plodova paradajza počinje na vrhovima plodova, isprva kao smeđe mrlje. U toj fazi pazite da ne zamijenite vršnu trulež paradajza i plamenjaču, jer izgledaju prilično slično.

Nedostatak kalcijuma može se nadoknaditi primjenom đubriva YaraLiva Calcinit

YaraLiva Calcinit je najkvalitetnija formula kalcijum nitrata, potpuno topiva u vodi, za upotrebu u fertigaciji, hidroponiji i folijarno (prskanje preko lista), a ne postoji rizik od začepljenja sistema za navodnjavanje. 

YARA CALCINIT

YaraLiva Calcinit primjenjuje se u količini 150-500 kg/ha, koncentraciji 0,5-2 g/l vode te pravilno raspoređeno tokom vegetacije, zavisno od potreba i razvojne faze usjeva. 

Važno je napomenuti da CALCINIT ne treba miješati sa đubrivima koja sadrže fosfate i sulfate, jer će se u tom slučaju formirati nerastvorljivi talog.

Prije primjene ovog đubriva obavezno pročitati uputstvo za upotrebu!

 

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI