Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiPet besplatnih sastojaka koji će prihraniti vaše biljke

Pet besplatnih sastojaka koji će prihraniti vaše biljke

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Nije uvijek jednostavno brinuti se o biljkama koje nam krase do m, jer i pored sve naše brige, redovnog zalivanja, orezivanja one ipak ne „rade“ kako bi trebalo. Neke stvari, koje inače bacamo mogu da nam riješe ovu brigu. Donosimo vam ideje za pet besplatnih sastojaka koji će prihraniti vaše biljke

Ljuska od jaja

Ljuske od jaja

Ljuske od jaja najčešće bacamo, a možemo da ih iskoristimo kao prirodno đubrivo za kućne biljke. Ljuske sadrže dosta kalcijuma i sprečavaju truljenje korijena, a pritom tjeraju i puževe od biljaka.

Prije nego što ih dodate cvijeću, ljuske držite u vodi pet-šest dana, a zatim ih dodajte u zemlju — to možete da radite jednom nedjeljno.

Osim toga, vodu u kojima ste držali ljusku takođe možete da iskoristite za cvijeće. Pomiješajte tekuću vodu sa vodom u kojoj ste držali ljusku jaja u odnosu 5:1 i time zalijte biljke – dobro je za korijen, a takođe će biljka biti i gušća, „bogatija“.

Pročitajte: Za bujno cvijeće i povrće – Napravite tečno đubrivo od kore banane i ljuske od jajeta

Voda od kuvanih jaja

Nakon kuvanja jaja sačuvajte vodu za zalivanje cvijeća jer je puna kalcijuma od kojih biljke imaju mnogo koristi.

Svakako da prije zalivanja biljaka treba da sačekate da se voda potpuno ohladi.

Aspirin za jači imunitet biljke

Aspirin u bašti
Foto: hr.tomathouse.com

Istraživanja pokazuju da kada se voda u kojoj je rastvoren aspirin naprska na sjeme biljke zasađeno u zemlju, klijanje je 100 odsto bolje.

Ovom vodom prskajte biljke jednom na tri nedjelje, kako biste ojačali imunitet biljke i stimulisali cvjetanje. Jedan aspirin dovoljan je za 4,5 litara vode.

Pročitajte: Kako koristiti ASPIRIN u bašti za bolji rast biljaka?

Ekseri za bolju zemlju

Đubrivo od eksera
Foto: AgroSavjet/Đubrivo od eksera

Gvožđe pomaže biljkama da proizvode hlorofil, što je hrana za biljke. Logično, što više hrane, biljka će brže da se razvija i raste.

Zato se savjetuje da u zemlju ubacite eksere, kako biste je obogatili gvožđem. Biljku okružite ekserima koje ćete zabosti u zemlju – koliko će vam tačno trebati zavisi od veličine biljke i saksije, ali otprilike će biti dovoljno sedam-osam eksera.

Talog kafe je hrana za biljke

Talog od kafe

Kada ispijete kafu, umjesto da prospete talog, njime nahranite biljke. Ovo je sjajno prirodno đubrivo za biljke jer sadrži tri veoma važne komponente koje su im potrebne — azot, kalijum i fosfor.

Pročitajte: Koje biljke vole talog kafe?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI