Petak, 17 Maja, 2024
spot_img

Rezidba trešnje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Rezidba na oblik: Trešnja se odlikuje izraženom dominacijom vrha pa se nakon skraćivanja sadnice razvije nekoliko jakih izbojaka na vrhu sadnice, a oni ispod ostaju kratki.

U drugoj godini iz njihovih vegetacionih pupoljaka izrastu jače mladice. Zbog toga treba izolovati vrh sadnice, a u kasnijim godinama i vrhove osnovnih grana kako bi se voćke dobro razgranale.

Trešnja, kao ni druge koštičave vrste, ne podnosi dobro rezidbu u mirovanju pa se ona odgađa do fenofaze bubrenja pupova ili pred cvjetanje kako bi nastale rane što prije zarasle.

Nakon rezidbe obavezno treba premazati rane voćarskim voskom. Rezidba se većim dijelom obavlja u vegetaciji kada se u početku rasta piniciraju ili potpuno uklanjaju nepoželjne mladice. To se posebno odnosi na one koje rastu okomito duž osnovnih grana i one koje rastu prema unutrašnjosti krošnje jer je jako zasjenjuju.

Za oblikovanje vretenastog grma važno je pravodobno poviti mladice koje će kasnije biti osnovne grane.

Piniciranje je bolje nego odstranjivanje mladica jer se na piniciranim mladicama zameću rodni pupovi čiji će cvjetovi u sljedećoj godini donijeti prve polodove. To je posebno izraženo na nekim slabo bujnim podlogama kao što je Gisela 5 pa će u drugoj godini obavezno trebati odstraniti znatan dio cvjetova kako bi voćka zadržala potreban rast mladica za oblikovanje krošnje.

Rezidba na rod

Kada trešnja postigne punu rodnost, rast mladica se smanjuje pa je potrebna slabija rezidba. Majske kitice traju i do dvanaest godina i same se obnavljaju zbog velike lisne površine. Zato je rezidba u punom rodu relativno jednostavna i obuhvata izolaciju vrhova i odstranjivanje grana koje zasjenjuju krošnju.

Ako se voćke uzgajaju na bujnim podlogama u boliku etažne ili popravljene piramide, redovna rezidba u rodu nije potrebna.

Povremeno treba odstraniti granu koja uzrokuje prejako zasjenjivanje.

Vretenasti grmovi na slabo bujnim podlogama traže redovnu rezidbu kako bi zadržali pravilan oblik krošnje i dobar kvalitet ploda.

prof.dr.sc. Tomislav Jemrić

Izvor: AgroSavjet

PROČITAJTE:

Krečenje drveća u jesen: Kako zaštititi voćke i pravi recept za kreč masu

Kako pripremiti zemljište za sadnju voćaka?

Sušenja korijena kod maline – Korisni savjeti za podizanje zasada maline

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI