Recite NE naklijavanju krompira u prostorijama u kojima se skladišti voće

Krompir Proklijali krompir

Naklijavanje gomolja krompira je obvezna mjera koja prethodi sadnji, a naklijava se u prostorijama s posebnim temperaturnim režimom.

Tokom naklijavanja gomolja krompira može doći do „stradanja“ klice zbog povećane koncentracije etilena. Zreli plodovi voćnih vrsta oslobađaju etilen, a među voćem posebno prednjače jabuke i kruške.

Etilen je biljni hormon koji ima velik uticaj na rast i razvitak biljaka. Biljke ga proizvode najčešće kod dozrijevanja, a neke vrste ga nastavljaju oslobađati i nakon berbe. Uglavnom voće proizvodi etilen, tokom čuvanja: jabuke, kruške, breskve, šljive, kivi, smokva i tropsko voće: banane, mango, papaja, avokado i guava. Od povrća, naknadno dozrijeva rajčica i dinja.

Vrlo rano je pronađen i u plodovima u fazi sazrijevanja, a kasnije i u vegetativnim organima. Etilen je produkt biljnog metabolizma (samo više biljke i gljive) i djeluje kao hormon, uglavnom na mjestu sinteze. Isto tako, zasad je to jedini fitohormon u plinovitom obliku. Javlja se pri opadanju lišća i sazrijevanju plodova. Zreli plodovi oslobađaju etilen koji utječe na sazrijevanje nezrelih plodova, ako su zajedno uskladišteni. Korištenje etilena dovodi u tkivima biljaka do brzog gubitka klorofila u nezrelom voću. Još jedan primjer razgradnje klorofila je promjena boje plodova limuna, a zbog razgradnje klorofila primjenom etilena, do izražaja dolaze drugi pigmenti.

Štete uzrokovane etilenom ne događaju se često. Međutim, kod sjemenskog krompira posljedice od šteta uzrokovanih etilenom mogu biti značajne. Štete uzrokovana etilenom mogu vidjeti samo kod proklijalih gomolja. Ako su gomolji krumpira prilikom naklijavanja izloženi etilenu, razvijaju male okruglaste, krhke, klice s tamnim vrhom.

Koncentracija od samo 1 ml po m3 skladišta je dovoljna za izazvati štete. Takve se klice prilikom sadnje lako rune.

Tokom skladištenja mnoge ratarske kulture, voće i ukrasno bilje proizvode određenu količinu etilena. Posebno zrele jabuke i kruške proizvode relativno visoke količine etilena. Također, povrće proizvodi etilen, ali u manjim količinama. S obzirom na to da je krompir jako osjetljiv i na male količine etilena, sjeme krumpira se ne bi trebalo držati u istom skladištu s voćem, povrćem i cvijećem.

Skladišta u kojima se čuvaju ovi proizvodi moraju biti dobro prozračena prije nego što ih se može koristiti za skladištenje i naklijavanje sjemenskog krumpira. Treba imati na umu da se etilen akumulira u poroznim zidovima i podovima (beton, kamen, drvo). Stoga, čak i nekoliko godina nakon što je voće i povrće koje proizvodi etilen bilo skladišteno u nekom prostoru, sjemenski krumpir može pretrpjeti štetu putem otpuštanja etilena. Jabuke su posebno poznate po ovome fenomenu.

Izvor: agroportal.hr

PROČITAJTE:

KROMPIR se ovako čuva, a ako se ovo desi NE SMIJETE ga jesti

Kada se obavlja SADNJA KROMPIRA U PLASTENICIMA

Spriječite da krompir proklija uz samo jednu voćku

Preporuka za vas