Subota, 22 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaRecept za SIRĆE OD MASLAČKA

Recept za SIRĆE OD MASLAČKA

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Najbolji za ishranu je proljećni maslačak. Može se naći na sjenovitim vlažnim livadama. Izađite u prirodu i uberite cvijet, list, iščupajte biljku sa korijenom i pripremite sebi zdrave stvari od maslačka. U ovom tekstu donosimo vam recept za sirće od maslačka.

Iako ga mnogi posmatraju kao predivni žuti cvijet ili samo dosadni korov koji treba ukloniti, maslačak je daleko više i od jedne i od druge tvrdnje. Odvajkada se koristi u mnogim oblicima tradicionalne medicine.

Maslačak je biljka prepuna vitamina, minerala i vlakana. Zeleni dio ovog cvijeta dobar su izvor vitamina A, C i K. Takođe sadrži i vitamin E, folat i manje količine drugih vitamina B.

Pročitajte: RECEPT ZA “MED” OD MASLAČKA – Čudo za pluća i bronhije, lako se pravi

Sirće od maslačka

Potrebno je:

  • 20 listova maslačka
  • 10 cvjetova maslačka
  • vinsko sirće

Priprema:

Cvjetove i listove maslačka staviti u flašu sa sirćetom, zatvoriti i ostaviti da 12 dana stoji na sunčanom mjestu. Svakog dana flašu protresti.

Posle 12 dana sirće procijediti, stare listove i cvjetove zamijeniti svježim i ponoviti cijeli postupak.

Kroz sljedećih 12 dana sirće profiltrirati, sipati u čiste flaše i staviti u njih nekoliko svježih listova.

Pročitajte: Maslačak vam može pomoći ako imate brojne zdravstvene probleme: Evo i koje

Salata od maslačka

Listovi maslačka su po prirodi gorki, ali su veoma korisni kao salata za čišćenje organizma od toksina nagomilanih u zimskom periodu, kao posljedice jake ishrane i smanjenog nivoa fizičke aktivnosti. Salata od maslačka omogućava da se lakše prevaziđe proljetni umor.

Ubrane listove maslačka dobro operite, pa dodajte maslinovo ulje, limunov sok i morsku sol. Sve dobro izmešajte i salata je gotova. U ovu salatu po želji možete dodati mrkvu, krastavce, komorač, kukuruz šećerac, jaja.

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI