Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaMaslačak vam može pomoći ako imate brojne zdravstvene probleme: Evo i koje

Maslačak vam može pomoći ako imate brojne zdravstvene probleme: Evo i koje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Maslačak se pojavljuje preko noći kako bi prekrio savršen zeleni travnjak, li umjesto da se borite sa sveprisutnim žutim korovom, unesite ga u kuhinju.

“Maslačak je bilje, a bilje ima mnogo zdravstvenih i nutritivnih prednosti“, kaže dijetetičarka Nensi Gejb. Zašto bi trebalo da ih dodate ishrani?

Nutritivne prednosti maslačka

Maslačak sadrži puno vitamina i minerala u maloj biljci. „On je vjerovatno najhranljiviji zeleniš koji možete da jedete – nadmašuju čak i kelj ili spanać“, kaže Gejb.

Maslačak je, posebno, odličan izvor vitamina i minerala kao što su:

Vitamini A, C i K
Folat
Kalcijum
Kalijum

Zdravstvene prednosti maslačka

Osim što je prepun hranljivih materija, maslačak sadrži jedinjenja koja mogu pomoći u sprečavanju zdravstvenih problema. Nažalost, naučnici ne poklanjaju veliku pažnju samoniklom bilju. Potrebno je više istraživanja da bi se potvrdilo sve što maslačak može da uradi, primjećuje Gejb.

“Ipak, neka istraživanja ukazuju na nekoliko prednosti maslačka“, kaže ona.

Pročitajte: Kako maslačak čisti jetru i pluća: Narodni lijek koji se pravi sada! /RECEPT/

Obezbijedite antioksidante

Maslačak sadrži nekoliko različitih vrsta antioksidanata u korijenu, lišću i cvjetovima, kaže Gejb. Antioksidansi štite vaše tijelo od slobodnih radikala — lažnih molekula koji mogu oštetiti ćelije vašeg tijela i učiniti da brže starite.

Smanjite upalu

Hronična upala u telu igra ulogu u dugoj listi ozbiljnih zdravstvenih problema bolesti srca. Jedan od načina da ostanete zdravi je da jedete hranu koja se bori protiv upale. Dodajte maslačak svojoj antiinflamatornoj ishrani. Laboratorijske studije su otkrile da jedinjenja u ovim biljkama mogu smanjiti upalu.

Upravljajte krvnim pritiskom

Maslačak je bogat kalijumom, što ih čini prirodnim diuretikom. Drugim riječima, tjeraju vas da mokrite. Diuretici se često koriste za kontrolu visokog krvnog pritiska.

Kontrolišite šećer u krvi

Maslačak se koristi širom svijeta kao prirodan način za kontrolu dijabetesa tipa 2. Istraživači još uvijek istražuju tu vezu, ali studije na životinjama sugerišu da bi jedinjenja u maslačku mogla pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi kod ljudi sa dijabetesom.

Pročitajte: Koji su najljekovitiji dijelovi maslačka

Niži holesterol

Smanjenje holesterola je ključni korak ka smanjenju rizika od srčanih oboljenja. Studije na životinjama su otkrile da ekstrakti iz korijena i listova maslačka mogu prirodno smanjiti nivo holesterola. Kako jesti maslačak

“Sjajna stvar kod maslačka je to što je svaki dio biljke jestiv“, kaže Gejb. Ona dijeli svoje savjete za pripremu ove biljke iz slobodnog uzgoja:

Zeleni dio: Listovi maslačka su pomalo gorki, imaju ukus sličan rukoli. Pokušajte da bacite malo svježeg, opranog lišća u salatu. Da biste uklonili gorčinu, možete ih i kuvati, kaže Gejb.

Potopite listove u hladnu, posoljenu vodu 10 ili 15 minuta, a zatim ih kuvajte u ključaloj vodi dok ne omekšaju (ne više od pet minuta). Završite dinstanjem kuvanog zelja sa malo maslinovog ulja, crnog ili belog luka. Prelijte parmezanom.

Cvjetovi: Sunčani cvjetovi maslačka daju boju salati. Koristite ih svježe ili osušene da napravite čaj od maslačka. Možete pokušati da ih potopite u ulje ili sirće, predlaže Gejb. Ulje natopljeno maslačkom se takođe može koristiti za pravljenje melema koji je odličan za bolove u mišićima.

Korijen: Pečeni korijeni maslačka se koriste u ukusnom napitku sličnom kafi. Zamjenu za kafu na bazi maslačka možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI