Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiRazlike između sterilizacije i pasterizacije u konzervisanju hrane

Razlike između sterilizacije i pasterizacije u konzervisanju hrane

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Konzervisanje hrane predstavlja ključni proces u očuvanju namirnica i produžavanju njihovog trajanja. U tom kontekstu, sterilizacija i pasterizacija su dva važna postupka koji se koriste za eliminaciju mikroorganizama i produžavanje vijeka trajanja hrane. Ovi procesi se razlikuju po temperaturama i primjeni, što čini njihovu ulogu i efekte specifičnima.

Kako bi se sačuvala hrana od kvarenja i produžio njen rok trajanja, ljudi su tokom istorije razvijali različite metode konzervacije. Jedan od najstarijih i najefikasnijih pristupa je izlaganje hrane visokim temperaturama, koje eliminiše prisustvo štetnih mikroorganizama. U tom smislu, sterilizacija i pasterizacija su dva ključna postupka sa različitim karakteristikama.

Sterilizacija:

pasterizacija tegli

Sterilizacija je proces konzerviranja hrane putem izlaganja visokim temperaturama, obično između 100 i 120 stepeni Celzijusovih. Ovaj postupak ima za cilj uništavanje svih mikroorganizama, uključujući bakterije, viruse i spore koje bi mogle izazvati kvarenje ili bolesti. Sterilizacija se primarno primenjuje na konzerviranje hrane koja se čuva duže vrijeme, poput konzervi, staklenki i drugih hermetički zatvorenih ambalaža. Visoka temperatura tokom sterilizacije osigurava da hrana ostane sigurna za konzumaciju tokom dugih perioda skladištenja.

Pročitajte: Kako PRAVILNO uraditi sterilizaciju TEGLI za zimnicu?

Pasterizacija:

Pasterizacija je drugačiji proces konzerviranja hrane koji uključuje zagrijavanje hrane na nižim temperaturama, obično između 55 i 70 stepeni Celzijusovih. Ovaj postupak se primarno koristi za tečne namirnice kao što su mlijeko, pavlaka, sokovi i vina. Cilj pasterizacije nije potpuno uništavanje svih mikroorganizama, već smanjenje njihovog broja na nivo koji neće uzrokovati kvarenje hrane ili predstavljati zdravstveni rizik. Pasterizacija produžava rok trajanja tečnih namirnica i čini ih bezbijednijim za konzumaciju.

Zaključak:

U zaključku, sterilizacija i pasterizacija su dva različita postupka konzerviranja hrane koji koriste visoke temperature kako bi se osigurala sigurnost hrane i produžio njen rok trajanja. Dok sterilizacija ima za cilj potpuno uništavanje mikroorganizama i primjenjuje se na trajno čuvanje hrane, pasterizacija se koristi za tečne namirnice kako bi se smanjio broj mikroorganizama i produžio svežinu hrane.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI