Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeDivlja kruška otporna na mraz i sušu, a pomaže kod mnogih bolesti

Divlja kruška otporna na mraz i sušu, a pomaže kod mnogih bolesti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Divlja kruška je voće koje odoleva i mrazu i suši, a dar je prirode na koji smo pomalo zaboravili. Plod ove voćke, kako kažu nije baš posebno ukusan, pa tamo gdje je dozvoljeno koristi se kod nas za proizvodnju rakije.

Divlja kruška u narodnoj medicini

Fitoterapeuti međutim ukazuju i na ljekova svojstva ove biljke. Čaj od lista i kore divlje kruške koristi se za regulaciju povišenog šećera, kod problema sa urinarnim traktom, prostatom, smatra se da pomaže i kod izbacivanja pijeska iz bubrega i mokraćnih kanala.

U narodnoj medicini čaj od lišća divlje kruške bio je pomoćno ljekovito sredstvo za ublažavanje simptoma kašlja i prehlade, promuklosti. Vjeruje se da je blagotvorno i za sluzokožu crijeva. Sitno isjeckan i osušen plod divlje kruške prelije se vrućom vode, odstoji poklopljen jedan sat i potom se pije.

Pročitajte: DIVLJA KRUŠKA – Pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi, štiti srce i krvne sudove

Samonikla biljka

Divlja kruška (Pirus piraster) pripada porodici Rosaceae. Porijeklom je iz centralne, zapadne i južne Evrope. Raste u šikarama i otvorenim šumama. Drveće može dostići visinu od 22 metra. Ima grubu koru, viseće i bodljikave grane. Listovi su naizmjenični u obliku srca, plod divlje kruške je sočno žute do zelene boje, zaobljenog oblika i sužava se prema dršci. Divlja kruška raste samonikla i bitno je da se u ljekovite svrhe koriste produkti samo ove samonikle biljke.

Ništa bez konsultacije sa ljekarom

Kao čaj se primjenjuje i kod mučnine, stomačnih problema, dijareje. Divlja kruška je bogata jodom, pa se ranije koristila za sprječavanje gušavosti. Kuvani sok od divlje kruške dobar je za regulaciju šećera. Savjet je da se u slučaju hroničnih bolesti, ništa ne uzima bez konsultacije sa ljekarom, jer su moguće interakcije sa određenim lijekovima.

Generalna preporuka fitoterapeuta, jeste da se prije primjene bilo kojeg biljnog sredstva, ukoliko koristimo lijekove, posavjetujemo sa našim ljekarom. Vjeruje se da bi osobama koje boluju od dijabetesa, a nisu na terapiji insulinom od pomoći mogao da bude čaj od kore drveta divlje kruške. Nekoliko grančica se oljušti, pa se kora kuva u jednoj litri vode 10 minuta. Ovako pripremljen čaj se pije bez dodataka ujutro i uveče.

Pročitajte: Divlja kruška – Izuzetna ljekovita svojstva!

Pruža osjećaj sitosti

Divlja kruška, kako tvrde oni koji su je probali, obezbjeđuje osjećaj sitosti, može da reguliše holesterol. Ljekovita svojstva imaju listovi, kora i sam plod. Ovo je biljka koja dobro podnosi i sušu i mraz, pa se upotrebljava i za kalemljenje plemenitih sorti krušaka. Pretpostavlja se da mladi listići divlje kruške olakšavaju izbacivanje urina, pomažu kod pijeska u mokraćnim kanalima. Smatra se da ovaj čaj može biti i od koristi i kod problema sa prostatom. Divlja kruška sadrži kalajum, kalcijum, magnezijum, fosfor, vitamin C.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI