Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaSavjeti za odabir savršene lubenice

Savjeti za odabir savršene lubenice

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Iako mnogi misle da će zrelu i sočnu lubenicu moći da odaberu samo na osnovu udaranja u nju, to nije baš tako lako. Zapravo, postoji veliki broj onih koji ne zna kako da odabere savršenu lubenicu, posebno zato što je veoma teško da samo na osnovu spoljašnjeg izgleda zaključimo kakva je njena unutrašnjost.

Osmotrite oblik lubenice

Tražite čvrstu i simetričnu lubenicu bez ogrebotina, udubljenja ili ispupčenja. Uzrok ispupčenja i udubljenja na lubenici mogao je nastati ako biljka nije imala dovoljno sunca ili dovoljno vode. Zato se može dogoditi da baš ta ne bude dovoljno sočna.

Pročitajte: Lubenica i krastavac u jednoj biljci – Savjeti za kalemljenje ovog neobičnog povrća

Podignite lubenicu

Težina lubenice treba da bude indikator da ona u sebi ima dovoljno tečnosti, a samim tim i zrela. Uporedite težinu te lubenice sa drugom sličnom lubenicom po veličini. Ona za koju mislite da je teža će vjerovatno biti zrelija.

Tražite žuti trag od ležanja

Svaka lubenica sa donje strane ima žuti trag, koji je nastao jer je lubenica ležala na zemlji. Ako je ovaj trag svjetlije boje ili bijele boje to znači da lubenica nije dovoljno zrela i da je ubrana prerano. Idealna boja mrlje je tamno žuta.

Provjerite boju lubenice

Zrele lubenice imaju mat zelenu boju. Dok one koje se presijavaju vjerovatno nisu dovoljno zrele.

„Kucnite“

Iako je pravilno korišćenje ove tehnike veoma teško da se savlada, ona je vrlo popularna kod nas. Kucnite u lubenicu prstima, a morate čuti da ona „zvoni“. Ako je zvuk tup i dubok to će značiti da lubenica nije zrela.

Pročitajte: Lubenica bez sjemena – ukusna, a lako se jede!

Dodatni savjeti za odabir savršene lubenice

  • Ako kupujete već isječenu lubenicu trebalo bi obratiti pažnju na boju sjemena i na to da li se sjeme odavaja. Ako je sjeme bele boje znači da lubenica nije zrela, a ako se sjeme odvaja znači da je vjerovatno dugo stajala i da je izgubila dosta tečnosti.
  • Pri kupovini birajte lubenice koje na sebi imaju dio vriježa i lista. Ako je list počeo da se suši i žuti vjerovatno je ubrana prije mnogo vremena.
  • Lubenicu možete čuvati u frižideru i do nedjelju dana prije korišćenja, ali temperatura ne smije biti manja od 4 stepena jer niža temperatura stvara promrzline na kori.
  • Ako hoćete da lubenica dozri čuvajte je do 2 dana na sobnoj temperaturi. Ipak ova metoda vam neće biti od velike pomoći ako je lubenica otkinuta dok je još bila zelena.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI