Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneStočarstvoKrompir silaža - Iskoristite neutrošeni krompir za ishranu stoke

Krompir silaža – Iskoristite neutrošeni krompir za ishranu stoke

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Krompir se u ishrani stoke najčešće koristi svjež ili termički obrađen. Krompir silaža je vrijedna kao i silaže od trava, ili kukuruza.

Silaža krompira uz dodatak sijena je po hranljivoj vrijednosti približna kukuruznoj silaži. Krompir je biljna kultura koja se odlikuje visokim prinosima (i do 60 t/ha).

U ishrani stoke upotrebljava se, obično, krompir oštećen pri vađenju, sitne krtole koje nisu za ishranu ljudi, kao i viškovi krompira iz trapova nakon pristizanja novog u proljeće, podsjeća Zumreta Trtovac, dipl. inž. stočarstva.

Oštećene krtole i ljuske krompira čine 50% krompira korišćenog u ishrani stoke.

U pojedinim godinama javlja se i hiperprodukcija krompira, te se jedan dio viškova može racionalno iskoristiti kao stočna hrana.

Uglavnom, u jesen se za ishranu stoke krompir upotrebljava u svježem stanju ili termički obrađen, a u proljeće se preostala količina silira ili suši.

Osušen krompir ne zaostaje po hranljivoj vrijednosti za raži i ječmom. Gubici pri čuvanju zdravog krompira u toku zime iznose 8-10%, a kod oštećenih i nedozrelih krtola još više.

Pri siliranju krompira gubici nisu veći 4-6%, a silaža se može čuvati u dužem vremenu i koristiti u bilo koje doba godine. Krompir se silira u svježem stanju ili kao zaparen.

Preživari odlično vare i koriste sirov krompir, dok je za svinje potrebna prethodna termička obrada, zaparivanjem ili kuvanjem. Ukoliko se pred siliranje vrši zaparivanje krompira, uštedi se 20-30% toplotne energije i oko 40% rada u odnosu na svakodnevno kuvanje i zaparivanje.

Siliranje krompira uz dodatak suve materije

Za uspiješno siliranje krompira potrebno je da se obezbijedi 30-35% suve materije, a to se najlakše postiže dodavanjem 10-20% sjeckane slame ili kukuruzovine, ističe Trtovac.

U tu svrhu se u SAD krompiru dodaje 50% sijena ili 20% sijena i 20% očišćenog ovsa.

Silaža krompira sa 50% sijena po hranljivoj vrijednosti je približna kukuruznoj silaži.

Kod nas je ispitivana silaža dobijena od krompira (80%), sijeckanog sijena (17%) i kukuruzne prekrupe (3%). Ovakva silaža u tovu junadi je dala iste rezultate kao i silaža kukuruza. Pri korišćenju lucerkinog sijena kao suvog dodatka, silaža krompira se dodatno obogaćuje i proteinima.

U bivšem Sovjetskom Savezu krompir je siliran sa dodatkom hemijskih konzervanasa i to soli amonijaka. Ovakva silaža se odlično koristi u ishrani preživara, jer se neproteinski azot koristi za sintezu visokovrednih proteina mikroorganizama buraga.

Pored ovakvih dodataka, dodaje Trtovac, pri siliranju krompira se preporučuju i:

melasa (12-22 kg/t),
usitnjena repa (20-25%),
jabučna komina,
ostatak od prerade paradajza,
zelena masa kukuruza ili
kombinovanje krompira sa leguminozama i glavama i lišćem šećerne repe u odnosu 1:1 do 1:2.

Izvor: poljosfera.rs

PROČITAJTE:

Zrelost kukuruza i vrijeme siliranja

Lucerka i njen značaj u ishrani domaćih životinja

Kako do većeg prinosa mlijeka kod muznih krava?!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI