Nedjelja, 23 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetVrijeme je za TIKVICE - Evo koje su njihove zdravstvene prednosti

Vrijeme je za TIKVICE – Evo koje su njihove zdravstvene prednosti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sa toplim danima i dolaskom ljeta kreće sezona tako popularnih tikvica. Blagi ukus ove ljetne namirnice dobro se uklapa sa širokim spektrom recepata. Imaju malo kalorija, a visok sadržaj hranljivih satojaka.

Porijeklo tikvica

Tačno porijeklo tikvica se ne zna, neki tvrde da su iz Meksika, dok drugi smatraju da je njihova postojbina Azija, sigurno je da su vjekovima sastavni dio širokog spektra međunarodnih kuhinja. Sorte tikvica počele su da se pojavljuju u italijanskim kuhinjama već od 1600-ih, ali prvi proizvod sa imenom „tikvice” pojavio se tek početkom 1900-ih.

Pročitajte: Kako zamrznuti tikvice za zimu

Zdravstvene prednosti tikvica

Tikvice su prepune mnogih važnih vitamina, minerala i antioksidanata. Sadrže zdrava jedinjenja zvana karotenoidi – posebno lutein i zeaksantin.

Tikvice i koža

Karotenoidi se nakupljaju u koži tikvica, a takođe i u našoj koži kada redovno jedemo proizvode bogate karotenoidima. Oni štite kožu od UV zraka i zagađenja, prema naučnim studijama. A mogu i da uspore starenje kože pomažući joj da ostane hidrirana i elastična.

Tikvice i srce

Istraživanja kažu da bi jedenje hrane bogate karotenoidima moglo da uspori ili smanji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Kalijum koji dobijamo u tikvicama takođe je dobar za krvni pritisak, kao i vlakna za opšte zdravlje srca.

Pročitajte: Kisele tikvice – Obavezno isprobajte ovaj recept

Tikvice i kosti

Redovno jedenje hrane bogate karotenoidima kao što su tikvce može da bude dobro za naše kosti.

Tikvice i dijabetes

Tikvice su bogate vitaminom B6. Istraživanja sugerišu da ovaj vitamin može da pomogne u regulaciji glukoze u krvi.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI