Petak, 7 Oktobra, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoRAŠTAN - Ne treba mu hemija, samo zalivanje

RAŠTAN – Ne treba mu hemija, samo zalivanje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Raštan (Brassica oleracea L. var. acephala), pomalo je zaboravljeno povrće, ali se polako vraća u naše bašte. Raštan je primitivna forma kupusa. Ne formira glavicu (acephala), jer nema ni centralni pupoljak. Lisnati kelj, ili kako ga još zovu divlji kupus, zeljasto je mediteransko povrće, dostupno cijele godine. Zelene je boje i slatko-gorkog ukusa.

Stari Egipćani smatrali su ga svijetom biljkom koja ima čudotvorne osobine. Slikali su ga na zagrobnim slikama i freskama u piramidama, dok je u antičkoj Grčkoj, zbog izuzetne hranjive vrijednosti, smatran potomkom Zevsa. Riječ je o najzdravijem povrću na svijetu.

Pročitajte: Da li znate da je raštan najzdravije povrće na svijetu?

Ne treba mu hemija, samo zalivanje

Raštan se proizvodi iz rasada gajenog na gredici, ali ne na direktnom suncu. Sije se krajem februara ili početkom marta, a sadi u aprilu. Drugi je uobičajeni rok sjetve u julu, a rok sadnje krajem avgusta nakon prvih jačih kiša. Razmak sadnje je 50×50 ili 60×60 cm, a za proljetne sadnje još je i veći, zbog boljeg korišćenja zaliha vlage ljeti.

Raštan se sadi u kontejnere s kvalitetnim supstratom. Ne zahtijeva zaštitna hemijska sredstva, jedino je neophodno zalivanje. Rasađuje se na malč foliju, ispod koje je postavljen sistem za navodnjavanje. Rasad u vrijeme sadnje treba da ima 4 do 6 listova. U baštama se gaji kao združeni usjev sa drugim povrćem. Za berbu pristiže za 120 do 160 dana poslije sjetve. Prinos je oko 20 tona po hektaru.

Pročitajte: Kako se uzgaja lisnati kupus ili raštan?

Uzgojem na otvorenom pojavljuje se potreba za zaštitom od napada buhača. Podnosi i velike nadmorske visine, a uspijeva i na slabijim zemljištima. Raštan formira stablo visoko do 80 do 100 cm sa dosta dugim internodijama, lisnom rozetom na vrhu.

Listovi se beru postepeno, odozdo prema gore, dok su još mladi i nježni. Kada nastupe više temperature, koriste se za stočnu hranu ili se ostavi nekoliko listova s vršnom rozetom da preko ljeta miruju, a na jesen, poslije obilnijih kiša, beru se mladi listovi sve do zime. Ako se biljke ostave do proljeća, beru se i bočni izdanci pre formiranja cvijeta. Raštan iz jesenjeg gajenja počinje se bere se od novembra, pa do proljeća.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

jabuke

KAKO DA JABUKE TRAJU MJESECIMA – Odmah spremne za upotrebu, a...

Brz i lak način da jabuke traju mjesecima, a biće odlične kada želite ukusne kolače ili pite. Možda vam ne djeluje pratkično da čuvate jabuke...