Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKako se gaji DREN – Posadite drvo koje doprinosi zdravlju

Kako se gaji DREN – Posadite drvo koje doprinosi zdravlju

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Nekada gotovo da nije bilo kuće koja u svom dvorištu nije imala dren jer se vjerovalo da on štiti ukućane i donosi zdravlje cijeloj porodici. Danas ga rijetko ko ima u svom vrtu, a o komercijalnom uzgoju se ni ne razmišlja, iako je riječ o biljci koja je pomagala čovjeku kroz čitavu istoriju.

Dren je samonikli listopadni grm, a može biti i malo drvo, koje preferira lokaciju koja nudi puno sunca, mada mu ne smeta ni delimična sijenka. Samo drvo je tolike gustine da, za razliku od drugih drvenastih biljaka, ne pluta na vodi. Ova gustina drenu daje i veliku čvrstoću, te su još stari Grci koristili dren za izradu alata, lukova, strijela i kopalja.

Riječ je o grmu koji najranije cvijeta, a grozdovi žutog cvijeća se javljaju prije listova, na kraju zime ili u rano proljeće. Cvjetovi zatim formiraju jestivo crveno voće koje će donijeti ptice i pčele u vaš vrt.

Pročitajte: Čaj i sok od ljekovitog DRENA

Crveni plod po obliku i veličini podsjeća na masline. U Evropskoj kuhinji se koristi za čaj, supe, džemove, umake, a kod nas je poznata i rakija od drena. Kada je nezreo, plod je veoma kiseo, te se plodovi mogu jesti svježi ili osušeni samo kada su potpuno zreli, što je početkom jeseni.

Zbog svog ranog cvjetanja, dren se koristi u vrtovima kao ukrasna biljka. Međutim, ukoliko želite da berete plodove, bilo bi poželjno da posadite više biljaka jer dren nije vješt u samooplodnji, pa bi unakrsna oplodnja bila sigurnija.

Dren ima izuzetnu sposobnost prilagođavanja i veoma skromne zahtjeve za rast. Može da podnese više vrsta tla, ali bi mu najviše prijala glinasta zemlja. Za optimalne rezultate odaberite lokaciju koja ima dobro drenirano tlo.

Kod drena gotovo da nema problema sa štetočinama ili bolestima jer je veoma otporna biljka, a zbog svoje prilagodljivosti, osim malo đubriva ne treba mu nikakvo tretiranje.

Pročitajte: Budite ZDRAVI K'O DREN zahvaljujući biljci čija je ljekovitost od davnina poznata

A, osim što je estetski vrijedan zbog svojih predivnih zlatno žutih cvjetova, koristan za izradu raznih alata zbog tvrdoće drveta, dren je i nevjerovatno zdrav.

Sam plod drena sadrži šećere, tanine, organske kiseli, pektine i druge materije koje imaju pozitivna dejstva na ljudski organizam. Pored toga sadrži duplo više vitamina C od pomorandži.

Plodovi drena služe za liječenje oboljenja organa za varenje, protiv malokrvnosti, za liječenje nazeba ili problema sa kožom. Naučno je dokazano da plodovi drena imaju antimikrobno dejstvo i da sadrže veliku količinu antioksidanasa koji se povezuju sa manjom stopom smrtnosti od tumora i srčanih bolesti.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI