Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneŽivinarstvoRasa kokošaka "RODAJLAND" - Izgled i ekonomski značaj

Rasa kokošaka “RODAJLAND” – Izgled i ekonomski značaj

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Rodajland je rasa stvorena u Americi (država Rhode Island) – ukrštanjem domaće kokoši sa pjetlovima kohinhine, malajske i drugih rasa.

Kao rasa rodajland se prvi put pojavio na izložbi u Americi 1895.god., a u Evropu je prnesen 1903. god. Poslije toga se vrlo brzo raširio po cijelom svijetu, naročito njegov crveni soj, koji se više cijeni.

EKONOMSKA SVOJSTVA:

Rodajland je srednje teška rasa: kokoške su teške 2,5-3 kg, a pijetlovi 3,5-4 kg. Kako je selekcija sa jednakom pažnjom sprovođena i u pravcu nosivosti i u pravcu kvaliteta mesa, to se ova rasa ističe i jednom i drugom osobinom. Prosječna nosivost osrednjih nosilja kreće se od 150 do 180 jaja godišnje, dobre nosilje nose po 250 i više jaja, a rekorderke i preko 340 jaja godišnje. Dobro koriste ispuste, ali daje zadovoljavajuće rezultate i pri ograničenom kretanju. Nešto je kasnostasnija: kokice obično pronesu u starost od 7 do 9 mjeseci, a samo ranostasna i dobro hranjena i njegovana grla u doba od 6 do 7 mjeseci.

IZGLED:

Crveni rodajland ima po cijelom tijelu perje jasno-crvene ili zatvoreno-crvene boje. Bardrljica perja je takođe crveno obojena. Gornja polovina velikih letnih pera je crno obojena, a potpuno crna pera s plavim ostjajem nalaze se u repu. U kokošaka peraje je više mat, a u pijetlova je sjajno, kao lakirano.

rodajland

Rodajland ima glavu srednje veličine. Kresta je prosta, u pijetlova srednje veličine, a u kokošaka omanja. Lice je skoro golo i kao i kresta, podušnjaci i podbradnjaci, intenzivno crvene boje. Vrat je srednje dužine, jak, lijepo izvajan, skoro uspravan. Leđa široka, srednje dužine, dobro stisnuta uz tijelo. Rep je široko nasađen, u kokošaka u vidu lepeze, u pijetlova sa srpastim perima srednje veličine. Noge su srednje dužine s golim cjevanicama narandžaste boje.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Slobodan uzgoj koka nosilja

Sistemi hranjenja živine

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI