Četvrtak, 28 Oktobra, 2021
spot_img

Sistemi hranjenja živine

Posotoje dva osnovna sistema hranjenja živine: obročni i slobodni. 

Kod prvog načina živini se daje hrana u tačno odmjerenim dnevnim obrocima, i to ne odjednom u cijeloj količini, podjeljena na nekoliko manjih oboroka, obično 2-3 puta dnevno kada je u pitanju starija živina, ili na svaka 2-3 puta dnevno kada je u pitanju starija živina, ili na svaka 2-3 sata ako se hrani podmladak. Naprotiv, kod sistema slobodnog hranjenja živini se stavljaju na raspolaganje veće količine hrane u automatskim hranilicama i ona može da je uzima po volji u bilo koje doba dana.

Obročni sistem omogućuje nešto manju potrošnju hrane, kao i neizmjeničnu upotrebu suvih i vlažnih smješa i cijelog zrnevlja. Međutim, ovaj način hranjenja ima velikih nedostataka. Prije svega, on je skuplji, jer zahtijeva više radne snage, a zatim, ne omogućava svakom pojedinom grlu, poglavito ako je broj živine veliki, a broj hranilica nedovoljan, da u potpunosti zadovolji svoje potrebe za hranom, što se negativno odražava i na proizvodnost. To su i glavni razlozi što se sve više prelazi na sistem slobodnog hranjenja. U ovom slučaju najčešće se upotrebljavaju kompletne suve smješe u brašnastom ili granulisnom stanju.

U praksi se koristi i kombinacija ova dva osnovna sistem hranjena: neka hraniva se daju obročno, a druga iz automata, tako da ih živina jede po volji.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Nedostatak vitamina kod živine dovodi do teških bolesti i poremećaja

Pšenica i ječam u ishrani živine

Koji su to nedostaci kukuruza u ishrani živine?

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

voćnjak

Jesenji tretman koštičavog voća

Koštičavo voće (breskva, kajsija, šljiva, višnja, trešnja i dr.) u zavisnosti od voćne vrste, sortimenta i lokaliteta, nalazi se u fazi od početak obezbojavanja...