Utorak, 29 Novembra, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeRanunkula - Kako se gaji mješanac ruže i božura

Ranunkula – Kako se gaji mješanac ruže i božura

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ranunkula (žabica, mala žaba) je cvijet koji pripada porodici Ranunculaceae, a koji posljednjih nekoliko godina uživa sve veću popularnost u vrtu, u vazi, ali i kao cvijeće za vjenčani buket za vjenčanje. Bogatim nježno pastelnim cvjetovima koji dolaze u jednoj ili dvije boje malo ko može odoljeti pa su postale i čest cvijet za uzgoj.

Uzgoj ranunkule nije komplikovan, a zauzvrat ćete dobiti vrt pobojan lepezom različitih boja. Danas ranunkula broji više od 400 tipova cvijeća koji se razlikuju po visini stabljike, veličini cvjetne glave, boji.

Ranunkulus dolazi u bijeloj (najpopularnijoj), ružičastoj, crvenoj, narandžastoj, žutoj, zlatno žutoj i losos boji, a novije sorte ranunkule dolaze i u prugicama. Njene sitne latice raskošne boje djeluju kao da su od najfinijeg i najtanjeg papira. Zauzele su slojevito formu okruglog cvata, a boja dolazi u tonu od najslabije do najjače – pojačava se prema laticama s spoljašnje strane.

Pojedinačna cvjetna glava svake ranunkule dolazi na dugačkoj cvjetnoj stabljici. Ranunkula se obično sadi iz gomolja nalik velikoj kandži, a prema njegovoj veličini može se predvidjeti i broj cvjetove koje će dati te njihova veličina. Ranunkulus može narasti u visinu od 30 do 50 cm te 20 cm u širinu.

U našem području ranunkula se još zove i žabica, žabnjak ili mala žaba što dolazi od latinskog prijevoda “mala žaba”. Razlog je taj što se radi o cvijetu koji će uspjeti u blizini vode.

Sadnja ranunkule

Ranunkula se sadi iz gomolja:

  • u jesenskim mjesecima (mediteranska klima ili uzgoj u zatvorenom) – daće cvijeće u martu
  • u proljetnim mjesecima (kontinentalna klima) – daće cvijeće u junu i julu

U specijalizovanim prodavnicama možete nabaviti gomolje za sadnju koji će biti tvrdi i suvi. Nakon što skupe dovoljno vlage, omekšaće. Neki savjetuju da se prije sadnje gomolji namoče kako bi omekšali, no budite oprezni jer tada postoji velika mogućnost da počnu truliti. U slučaju da ste se odlučili za namakanje gomolja u vodi to ne bi smjelo biti predugo, maksimalno 3 do 4 sata.

Pročitajte: Divite se magnoliji? Evo koja je tajna uspješnog uzgoja i rasta

U proljetnim mjesecima, na području kontinentalne klime, ranunkula se sadi krajem marta i to u vrt, u posude na balkonu ili u lonce. Zemlja gdje se polaže njen gomolj mora biti bogata hranivom i dobro obrađena. Gomolj se postavi tako da vrhovi korijena budu okrenuti prema zemlji.

Ranunkuli će odgovarati dobro propusno tlo i osunčani položaj (direktno sunce) za rast i razvoj. Nemojte je saditi na mjestima stagnirajućih voda jer bi u kombinaciji s toplim vazduhom mogle uvenuti.

Iako u proljetnim i jesenskim mjesecima, kada se sadi ranunkula nema još opasnosti od truljenja, valja biti oprezan. Kako biste bili sigurni da će biljka niknuti i da neće doći do truljenja, posadite je u dobro drenirano tlo na dubinu od 3 do 5 cm. Ako gomolj ranunkule sadite u teže tlo poput primjerice ilovače, posadite je na manju dubinu.

Razmak između biljaka trebao bi biti za:

  • krupnije vrste – 20 do 30 cm
  • sitnije vrste – 10 cm

Zalivanje ranunkule

Bez obzira na koje mjesto sadnje se odlučili, potrebno ga je dobro zaliti. Zalivajte po potrebi. Kada je zemlja vlažna, zalivanje nije potrebno. Za dvije do tri sedmice niknuće izboji i tada je biljku potrebno obilato zaliti.

Razmnožavanje ranunkule

Razmnožavanje ranunkule moguće je:

  • iz gomolja
  • dijeljenjem
  • iz sjemena

Biljka se najčešće razmnožava iz gomolja koje je potrebno na jesen izvaditi iz zemlje (ne podnose dobro nisku temperaturu), razdvojiti, osušiti i posaditi na proljeće. U jesenskim mjesecima sadi se isključivo na područjima tople klime, gdje ne postoji opasnost od mraza ili za uzgoj u plastenicima.

Uzgoj ranunkule

Kada korjenasti gomolji niknu, prema njihovoj veličini se može odrediti i mjesto sadnje. Krupnije biljke koje više narastu u visinu daju i veći broj cvjetova pa se one preporučuju posaditi u uzgojne posude, dok su one sitnije ranunkule prikladnije za sadnju u vrt.

Ako ih posadite u posude, ranunkule će se dobro prilagoditi novonastalim uslovima i razviti razgranato korijenje. Za uzgoj u posudama birajte one minimalnog promjera 25 cm u koju možete posaditi jednu krupniju biljku ili dvije manje.

Njega ranunkula

Ako ranunkule uzgajate u posudama, prihranite ih svake dvije sedmice hranivom za cvatuće biljke. Želite li da ranunkula prije dobije cvijet, posude nakon sadnje držite u zatvorenom na prozoru okrenutom prem zapadu ili jugu. U ovom trenutku najbolje će im odgovarati temperatura od 13 stepeni.

U rano proljeće ranunkulu postepeno prilagodite na spoljašnje uslove. Svaki dan ih iznosite napolje i držite ih napolju sve duže. Prije nego što padne mrak, unesite ih u zatvoreno. Ranunkule koje se u početku uzgajaju u posudama, mogu se presaditi u vrt krajem maja.

Pročitajte: Šest stvari koje su ključne za njegu božura kako bi davao raskošne cvjetove

Cvjetanje ranunkule

U kontinentalnim područjima biljka cvjeta od januara od maja. Ne podnosi temperaturu ispod nule pa imajte to na umu ako je želite saditi u jesenskim mjesecima. Ako je uzgajate u posudama, stavite ih u zatvoreno i ostavite ih da tako prezime.

Proces mirovanja

Nakon što završi cvatnja biljke i njeni listovi i cvjetovi se osuše, izvadite gomolje iz zemlje, dobro ih očistite i spremite za sadnju za sljedeću sezonu. Gomolje čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

No, budući da je riječ o trajnici biljku možete ostaviti da prezimi (miruju) u tlu u vrtu, a dolaskom toplijeg vremena trebale bi ponovo započeti s rastom i cvjetanjem.

Bolesti i štetnici ranunkule

Ako ćete je saditi u vrtu i plasteniku pripazite na pepelnicu. Ako je napadne pepelnica, odmah uklonite zaražene dijelove biljke kako se zaraza ne bi dalje širila.

Iako je ranunkula biljka koja voli vlagu, ne podnosi previše zalivanja i to jedan od najčešćih razloga zašto uvene i istrune. Naime, kod prevelike vlage ranunkula postaje plodno tlo za razvoj botritisa – opasne gljivice koja napada većinu povrtlarskih kultura. Stoga, zalivajte umjerno i po potrebi.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

[td_block_2 custom_title="Aktuelno"]