Petak, 14 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaIzračunavanje potrebne količine pesticida za željenu količinu vode

Izračunavanje potrebne količine pesticida za željenu količinu vode

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Prilikom kupovine pesticida treba voditi računa da uz pakovanje dobijete i uputstvo za upotrebu pesticida koje treba čuvati uz preparat.

Priprema za primjenu pesticida se sastoji od sljedećih postupaka – izračunavanje odgovarajućih parametara:

  • doza,
  • koncentracija,
  • tretirana površina,
  • količina vode i sl.

Da bi pesticid ispoljio efekat odnosno da bismo zaštitili usjev ili zasad, potrebno je da predviđena količina pesticida, odnosno aktivne materije ravnomjerno rasporedi na predviđenu površinu.

Doza

Predstavlja količinu (masu) preparata koji je potrebno ravnomjerno rasporediti po jedinici površine. Ona se navodi u uputstvu za upotrebu, a izražava se u jedinici mase ili zapremine po jedinici površine kg/ha, g/ha, l/ha ili ml/ha u zavisno da li je formulacija čvrsta ili tečna.

Koncentracija

Koncentracija se često navodi u uputstvu za primjenu pesticida. Ukoliko se navodi koncentracija prije upotrebe pesticida, moramo izračunati koliko nam je potrebno preparata na onu količinu vode u kojoj želimo rastvoriti pesticid, odnosno na rezervoar našeg aplikatora – prskalice.

Obrazac za izračunavanje količine preparata pesticida koju treba odmjeriti i rastvoriti u određenoj zapremini vode da bi se dobila preporučena koncentracija je za tečne formulacije pesticida: V (preparat) = K x T/100, a za čvrste formulacije: M (preparat) = K x T/100.

  • V – (preparat) – doza preparata (zapremina) izražena u litrima
  • M – (preparat) – doza preparata (masa) izražena u kilogramima
  • K – koncentracija koju je potrebno pripremiti izražena u procentima
  • T – količina tečnosti sa kojom treba izvršiti tretiranje izažena u litrima

Kao koristan prilog gotovih obračuna potrebne količine preparata za planiranu količinu tečnosti, da bi se dobila preporučena koncentracija preparata dat je u tabeli:

PROČITAJTE:

Otrovnost pesticida za čovjeka i životnu sredinu

Podjela sredstava za zaštitu biljaka

Prvo proljetno prskanje voćaka – kada i kako ga obaviti?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI