Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeFilodendron sa zeleno-roze listovima - Cvijet koji će vas osvojiti

Filodendron sa zeleno-roze listovima – Cvijet koji će vas osvojiti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Filodendron je biljka koju mnogi obožavaju, ne samo zbog svoje estetike nego i zbog jednostavnog održavanja.

Dolaze u različitim oblicima i bojama, a ovih dana posebno nas je oduševila vrsta specifična zbog svojih rozih listova Filodendron “Pink Princess”. Osvojio nas je svojim specifičnim izgledom – zeleno roze listovima.

EFEKTNA I ZANIMLJIVA

Jedna od najzanimljivijih kućnih biljaka poprilično je rijetka. Možete ju uzgajati u teglicama, a posebno će dobro izgledati ako je posadite u viseće teglice tako da njeni listovi mogu slobodno da padaju.

BRIGA I UZGOJ

Filodendron Pink Princess jednostavan je za uzgajanje. Kao i druge vrste filodendrona voli svjetla mjesta koja nisu na direktnoj sunčevoj svjetlosti. Idealan je za zatvorene prostore, a može se prilagoditi širokom rasponu temperature od 16°C – 29°C. Treba ga zalivati kada je zemlja suva (najbolje provjeriti drvenim štapićem), a prihranjivati jednom mjesečno.

FILODENDRON PINK CONGO

Ako naletite na biljku koja ima samo ružičaste listove onda se vjerovatno ne radi o Pink Princess vrsti već o vještački stvorenoj takozvanoj Pink Congo.

Njeni listovi nisu prirodno takve boje nego se hemijskim procesom unosi boja u biljku. Takvi filodendroni ružičaste listove imaju samo šest mjeseci do godinu dana, tada boja blijedi i listovi ponovo postaju zeleni. Bilo da se odlučite na prirodnu vrstu ili onu hemijski obojenu, filodendron je jako zahvalna biljka i voljet ćete da je gledati kako raste. Roze primjerke možete pronaći u rasadnicima.

Izvor: stil.kurir.rs

PROČITAJTE:

Uz ove sobne biljke zaboravite na vlagu u kući!

Ako vam sobne biljke uopšte ne rastu sipajte ovu namirnicu u zemlju /VIDEO/

Kako da pripremite sobne biljke za jesen

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI