Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoRadovi u martu u organskoj bašti

Radovi u martu u organskoj bašti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mart mjesec je mjesec sjetve. Potrebno je 7-10 sunčanih dana u kontinuitetu da bi se zemljište prosušilo i ugrijalo što je osnovni preduslov njene obrade i sjetve.

Radovi u martu u organskoj bašti

Đubrenje

Unos organskih đubriva se sprovodi po planu na površinama gdje će se gajiti kulture koje dobro podnose stajnjak ili kompost. Pošto je kasno za unos đubriva pred samu obradu zemljišta, ostaviti zgoreli stajnjak ili kompost sa strane kako bi se kasnije dodao u jamice ili kanale za sađenje, prilikom rasađivanja onim kulturama kojima je neophodno više hraniva.

Leje gdje će se sijati grašak ne đubriti uopšte.

Sjemena

Nabaviti arpadžik crnog i crvenog luka, čenove bijelog luka, sjemena zeleni, praziluka, graška, salate, blitve, spanaća, cvekle.

Važna je dezinfekcija sjemena koje se sije u zdravo zemljište, a naročito je važna higijena u plasteniku i klijalištu gdje se sjeme sije isključivo u dezinfikovano zemljište. Sadni materijal mora biti zdrav, biljke ne povređivati tokom rasađivanja, a po presađivanju ih njegovati, svakodnevno pregledati i odsijecati i uništavati svaki bolesni list. Uništavati osušene korovske biljke oko povrtnjaka jer doprinose razvoju i širenju nekih bolesti.

Sitno sjeme šargarepe, celera, peršuna, salate sijati na dubinu od 0,5-1 cm, srednje krupno sjeme kakvo imaju kupusnjače, rotkve, crni luk, praziluk, paradajz, paprika sijati na dubinu od 2-3 cm. Krupno sjeme imaju tikve, lubenice, dinje, grašak, krastavci, cvekla, spanać, pasulj i njih sijati na veću dubinu, 3-4 cm.

Naklijavati krtole krompira na svijetlom i toplom mjestu ali daleko od direktnog uticaja sunca sve dok izdanci ne počnu da niču. U takvim uslovima iz gomolja izbijaji kratke, čvrste klice koje nakon sađenja brzo izlaze iz zemlje, krompir ranije sazrijeva i prinosi su veći. Krtole su spremne za sađenje kada su izdanci 3-4 cm dužine.

U drugoj dekadi marta sijati papriku, paradajz, kupus, spanać u mlake leje. U trećoj dekadi rasaditi glavičastu salatu, kupus, kelj, a u zaštićeni prostor posijati lubenicu i dinju.

Izvor: psss.rs

PROČITAJTE:

Poboljšajte kvalitet komposta uz biodinamičke kompost preparate

ORGANSKA ĐUBRIVA nejednako djeluju na različito povrće

Značaj stajnjaka u poljoprivrednoj proizvodnji

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI