Subota, 15 Juna, 2024
spot_img

Rezidba kivija

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Rezidba (orezivanje) kivija važno je u prvim gdinama iz razloga da se dobije čvrsta osnova biljke koja će nositi plodove. Zbog toga je važno uzgojiti čvrsto uspravno deblo koje se na odgovarajućoj visini (obično oko 180-200 cm) razgranjava.

Potrebnu visninu je teško postići u jednoj vegetaciji. Potrebno je i nekoliko godina da biljka dovoljno naraste. Na početku prve vegetacije sadnica se skrati na dva ili tri pupa te se odabere jedna jaka mladica upravna rasta, a sve ostale se pinciraju.

PROČITAJTE JOŠ: Muška biljka kivija ne plodonosi – Kako razlikovati pol?

Kada biljka dostigne visinu armature, oblikuju se razgranjenja tako da se odaberu mladice na odgovarajućim mjestima, ovisno o uzgojnom obliku. Na razgranjenjima se dalje uzgajaju nova razgranjenja po načelu “riblje kosti”,  a odstranjuju se mladice koje rastu okomito prema gore ili dole. Ostavljaju se samo one koje su usmjerene lijevo i desno postrance od glavne grane.

Rezidba kivja ili aktinidije
Oblikovanje špalira s tri etaže; a) skraćivanje izbojaka prije početka druge vegetacije, b) oblikovanje etaže, c) izgled biljke nakon rezidbe u razdoblju mirovanja, c) oblikovani špalir s naznačenim rodnim izbojcima

REZIDBA KIVIJA NA OBLIK

Kivi ili aktinidija počinje rađati u trećoj ili četvrtoj godini nakon sadnje. Mladice na razgranjenjima, koje će dati rod i sljedećoj godini, skrate se krajem juna i početkom jula na jedan metar. Tako se zaustavlja njihov rast i bolje se zameću rodni pupoljci smješteni pri osnovi mladica.

U proljeće prije kretanja vegetacije jednogodišnji se izboji ponovo skrate na 8-10 dobro razvijenih pupoljaka. Kada se iz ovih pupoljaka razviju rodne mladice, ponovo se krajem juna i početkom jula skrate na 8-10 listova, računajući od zadnje zametnutog ploda. Postupak se ponavlja na rodnom čvoru i u sljedeće dvije do tri godine ili dok ne dođe do smanjenja rodnosti. Tada treba iz adventivnih pupoljaka uzgojiti novu mladicu za zamjenu rodnog čvora.

Rezidba muških biljaka je drugačija. Nakon cvjetanja odstranjuju se sve mladice na kojima su se nalazili cvjetovi. Time se podstiče rast mnoštva novih mladica koje će u sljedećoj vegetaciji dati cvjetove. One se u julu skraćuju na 50 cm, a zatim ponovo u avgustu na 80 cm od mjesta izrastanja. Rezidba muških biljaka u razdoblju mirovanja nije potrebna.

Izvor: agrosavjet.com / autor: prof.dr.sc. Tomislav Jemrić

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI