Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoRadovi u bašti - Mraz može da uništi biljke

Radovi u bašti – Mraz može da uništi biljke

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Nakon marta, april je drugi mjesec po redu idealan za sjetvu i sadnju. Prva polovina mjeseca rezervisana je za sjetvu graška, salate, luka, praziluka, šargarepe, peršuna, spanaća, blitve, rotkvice, cvekle, začinskog i ljekovitog bilja.

Tokom aprila bašte dobijaju prepoznatljiv izgled, a većina povrća, zasijanog u februaru i martu, iznikla je i biljke su sklopile redove, pa može da se vidi da li je sjetva bila uspješna. Ovo je prilika da se negdje dosiju redovi, ili da se, recimo, na mjesto izvađenog mladog luka posadi arpadžik. Kišno vrijeme doprinosi razvoju korova, pa je borba s korovima svakodnevna.

Pročitajte: Baštenski način gajenja boranije

Iskusni povrtari već znaju čime se bave u kom periodu godine, kako bi dobili najbolje prinose i kako bi postigli optimalan prinos uz manja ulaganja. Tokom ovog mjeseca neophodno je obaviti suzbijanje korova u izniklom povrću, kao i na zemljištu na kome će se tek obaviti sjetva ostalog povrća.

Presađivanje jagoda, salate, kupusa, raštana, brokolija, karfiola i drugih kupusnjača, takođe se obavlja u aprilu, kao i okopavanje već prije zasađenog bijelog i crvenog luka. U drugom dijelu ovoga mjeseca još uvijek možete posaditi krompir, celer, a na kraju aprila, ako vrijeme dozvoli i ako ne postoji opasnost od proljećnih mrazeva, možete posaditi i papriku i paradajz, kao i krastavce, mahunarke, tikvice, dinje i lubenice.

Pročitajte: Lufa – Kako se gaji “tikva spužva”

Zbog mogućih mrazeva u aprilu, izniklo povrće potrebno je da zaštitite agro folijom, lišćem ili slamom. Ali, za sve one koji ne žele da rizikuju, bolje je da pričekaju maj za osjetljivije povrće.

Kako bi uzgoj povrća u bašti bio jeftiniji i kvalitetniji, preporučuje se direktan način sjetve koji ujedno omogućava i bolje ukorijenjavanje biljaka što kasnije smanjuje potrebu za navodnjavanjem.

April je i mjesec berbe ranije posijanih i posađenih kultura, a to se odnosi na rotkvice, mladi luk, salatu, matovilac, rukolu, kupusnjače, blitvu i spanać.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI