Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoLufa – Kako se gaji "tikva spužva"

Lufa – Kako se gaji “tikva spužva”

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Tikva lufa, lat. Luffa cylindrica je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice tikvi, porijeklom iz tropskih i suptropskih područja, koja uz minimalne uslove uzgoja uspješno može rasti i kod nas.

Pošto se radi o tropskoj biljci za klijanje su potrebni topli (temp. više od 20oC) i vlažni uslovi. Sijati se može direktno u zemlju kada prođe opasnost od mraza, obično u maju ili početkom juna dok se s uzgojem presadnica počinje nekoliko nedjelja prije u zatvorenom prostoru. Prije sjetve preporučuje se namočiti sjeme preko noći u mlakoj vodi kako bi ubrzali proces klijanja.

Pročitajte: Muskatna tikva – Vrijedna gajenja u vašoj bašti

Razmak između biljaka treba biti 1 m, a za uspješan uzgoj obavezno je postavljanje potpore. Bez potpore biljke će formirati plodove nepravilnog oblika i biće izložene gljivičnim oboljenjima zbog dodira s vlažnom površinom tla. Kako bi podstakli kvalitet i odgovarajuću veličinu plodova preporučuje se otklanjanje bočnih izdanaka.

Zobg slabo razvijenog korijenovog sistema lufe su osjetljive na nedostatak vlage pa ih treba često zalivati.

PRIMJENA U PREHRAMBENOJ, KOZMETIČKOJ I AUTO INDUSTRIJI

Tikva lufa može se koristiti kao hrana i kao spužva. Ako je želimo konzumirati tada beremo mlade plodove prije nego sazru (oko dva mjeseca nakon sjetve),  veličine oko 15 cm sa zelenom korom koju odstranjujemo zbog gorčine. Priprema se kao bilo koja druga tikva ili konzumira kao krastavac. Žuti cvjetovi takođe su jestivi.

Zreli plodovi veličine su do 60 cm, teže oko 1 kg i koriste se isključivo kao spužva. Plodovi se beru tri do šest mjeseci nakon sjetve, kada su potpuno suvi. U vrijeme berbe zreli plodovi su mekani i zelene boje, a stabljika je žuta. Ako nisu suvi prije jesenskog mraza, tada ih beremo i ostavimo da se suše oko 2 sedmice.

Pročitajte: HOKAIDO TIKVA – Uzgoj i upotreba ove popularne tikve

Suvim plodovima se oguli kora, istresu se sjemenke, dobijene spužve se operu u smjesi vode i izbjeljivača kako bi dobili čiste i sterilne spužve. Nakon toga spužve dobro isperemo i ostavimo da se dobro osuše.

„Kopnena spužva“, kako je često nazivaju može se koristiti u domaćinstvu za uklanjanje nečistoća, pranje posuđa, guljenje povrća, u kozmetici se koristi za piling kože, a u auto i prerađivačkoj industriji kao filteri.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI