Srijeda, 6 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljePuzava ivica - Zaboravljena ljekovita biljka

Puzava ivica – Zaboravljena ljekovita biljka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Puzava ivica, krnjavica (Ajuga reptans L.) je višegodišnja zeljasta biljka sa puzećim izdancima koji se ukorjenjuju.

Izgled biljke

Stabljike visoke do 35 cm, sa strane dlakave. Prizemni listovi su na dugačkim dršakama, rozetasto raspoređeni, loptičastog ili loptičasto-objajastog oblika, obod široko izdubljeno zupčast. Listovi na stabljici su malobrojni, izduženi ili jajasti, donji duži, a gornji kraći od cvjetova. Cvjetovi plavi ili modri, ponekad ružičasti ili bijeli, donji su međusobno rastavljeni, a gornji su skupljeni u klasolike cvasti. Kručnični čašični listiće dlakavi, krunična cijev za polovinu premašuje dužinu čašice. Biljka cvjeta od aprila do avgusta. Plod oraščić, okruglast do jajast, mrežasto naboran.

Pročitajte: Četiri prirodna analgetika i recepti za pripremu pripravaka

Rasprostranjenost

Puzava ivica je rasprostranjena u gotovo čitavoj Evropi, osim u sjevernim dijelovima, u Sredozemlju, Maloj Aziji, Iranu. Na Balkanu je široko raprostranjena. Puzava ivica raste po vlažnim livadama, vlažnim listopadnim i četinarskim šumama, šumskim proplancima, od nizija do 2000 m nadmorske visine.

Koristi se ljekoviti nadzemni dio biljke u cvijetu, bere se u maju i junu suši se u hladu na promajnom mjestu.

Pročitajte: Majčina dušica ima široku primjenu u narodnoj medicini

Ljekovitost puzave ivice

Ljekoviti dio biljke sadrži tanine i fenolske kiseline. Biljka nije dovoljno proučena. Upotrebljava se kao čaj , antidijaroik, stomahik, za izbacivanje pijeska iz žučne kesice, za poboljšanje apetita. Može poslužiti, u obliku čaja, za ispiranje usta, grla, rana, uboja i čireva. U narodnoj medicini upotrebljava se za liječeje malarije, reumatizma i drugih bolesti.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI