Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKRASULA - 3 načina za uspješno rasađivanje

KRASULA – 3 načina za uspješno rasađivanje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Krasula – Postoje čak tri načina da rasadite krasulu ili cvijet u narodu poznat kao parica. Ova biljka koja ima reputaciju da u dom donosi blagostanje i novac i zbog toga predstavlja lijep je poklon prijateljima, ali je i izuzetno dekorativna biljka.

Evo kako možete da rasadite krasulu:

Rasađivanje iz lista krasule

Otkinite list sa stabla krasule. Savršen list ima oblik slova “U”. Sočni list ostavite da se osuši par dana. Ako svjež list stavite u zemlju on će povući vlagu i strunuti. Stoga treba da list krasule ostavite sa strane da se malo osuši. Nakon toga, list stavite u plitku saksiju, sa malo zemlje i onda ga prskajte vodom dva puta nedeljno. Nakon par nedelja videćete male izdanke krasule. Kada izdanci dosegnu 1 cm visine, nježno odstranite stari list, a biljku presadite u novu zemlju i novu saksiju.

Rasađivanje iz grančice:

Otkinite grančicu, zatim sa nje skinite listove. Grančicu ostavite par dana da se osuši, a zatim je posadite u plitku zemlju. Prskajte grančicu vodom 2 puta nedeljno i za par nedelja ćete videti nove izdanke.

Kada porastu izdanci na visinu od 1 ili više centimetara, otklonite staru grančicu i presadite sadnicu u zemlju.

Rasađivanje iz velike grane:

Ako se biljka slomila, ili je velika i preteška za održavanje, oštrim makazama odsijecite granu ili dio krasule. Listove blizu reza isjecite i odbacite. Granu posadite duboko u zemlju i zalivajte je čim se zemlja osuši. Ovako presađenu biljku ostavite na tom mjestu godinu dana, jer je ovako presađenoj krasuli potrebno neko vrijeme da razvije korenje.

Savjet plus:

Za presađivanje koristite oštre makaze ili noževe, predhodno očišćene kako ne bi prenijele bolest na cvijeće. Zemlja mora biti propusna i rastresita. A krasula ne voli mnogo vlažno zemljište.

Izvor: stil.kurir.rs

PROČITAJTE:

Kako spriječiti opadanje listova krasule?

Da li imate KRASULU u svom domu? Kada čujete ŠTA PRIVLAČI odmah ćete je nabaviti!

Stapelija – Lijepa ali smrdljiva biljka koju ćete obožavati

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI