Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoMiner okruglih mina - Značajna štetočina u voćarstvu

Miner okruglih mina – Značajna štetočina u voćarstvu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Voćari s iskustvom dobro znaju da pravilna i pravovremena zaštita voćaka nije nimalo lak ni bezazlen posao. Treba poznavati voćke i njihove faze, najosjetljivije na određene bolesti i štetočine, znati biologiju najčešćih i najštetnijih parazita i insekata, a preparati su posebna priča. Ima ih puno, svaki ima neku specifičnost, a valja paziti da se oni na bazi jedne iste aktivne materije ne koriste dva puta uzastopno.

Posljednjih godina prskanja su više usmjerena na sprečavanje razvoja parazita. Međutim, ne treba zapostaviti ni štetočine koje se mogu javiti svake godine, mogu i preskočiti koju, a štete koje prave mogu biti tek primjetne, značajne ili čak veoma alarmantne. Podsjetićemo vas na neke štetne insekte koji umiju da se primire pa onda, kada voćari pomalo zaborave na njih, da iznenade.

Pročitajte: Kako ispravno vezati voćke i vinovu lozu?

Miner okruglih mina

Leucoptera scitella, ili miner okruglih minaspadau grupu opasnih defolijatora lista voćaka. Ne ugrožava direktno plod, ali štete mogu biti ekonomski vrlo značajne. Prvenstveno oštećuje listove, hraneći se tkivom ispod epidermisa i, ukoliko ima više mina na jednom listu, može doći do njegovog prevremenog opadanja.

Takve voćke retrovegetiraju, troše se obrazujući nove listove, što se direktno odražava na prinos u narednoj godini. Druga indirektna šteta je na plodovima, gdje se, ukoliko se namnože, kokoni obrazuju u peteljkama, pa takvi plodovi gube tržišnu vrijednost.

Ova štetočina ima tri generacije godišnje, a u nekim godinama obrazuje i četvrtu. Prezimljava lutka, a leptiri prve generacije iz kokona izlijeću kada jabuka počne da cvijeta.

Pročitajte: Stabla mladih voćaka vam se naginju na jednu stranu – Evo kako to ispraviti

Aktivni su danju, i dva-tri dana po izlijetanju već polažu žućkasta jaja na naličje listova. Jedna ženka može da položi i do 50 jaja. Kroz desetak dana pile se gusenice, izgrizaju lisno tkivo koje naleže na epidermis lica lista, ne progrizajući list, i na njemu prave minu okruglog oblika, po čemu su i dobili ime. Na jednom listu, kada je napad jak, može biti i do 50 mina.

Gusjenica se razvija u mini i kako raste tako, hraneći se, širi je. Posljednji stadijum gusenice progriza minu i spušta se pomoću svilenkaste niti prema zemlji zbog ulutkavanja. Lutke se najčešće obrazuju na naličju lista ili na plodovima kod peteljke.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI