Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaPepelnica paradajza i paprike tokom rasta

Pepelnica paradajza i paprike tokom rasta

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pepelnica paradajza i paprike – Leveillula taurica – Pepelnica na paradajzu i paprici je oboljenje koje se uglavnom javlja na biljkama u zatvorenom prostoru i u zavisnosti od uslova može nanijeti velike štete.

Na otvorenom polju nije ekonomski značajno oboljenje.

Prvi simptomi se obično jave na starijem, donjem lišću, u vidu krupnih hlorotičnih pjega na licu lista. Na naličju lista, u okviru ovih pjega gljiva formira beličastu prevlaku od spora kojima se širi u toku vegetacije. Oboljelo lišće se uvija prema unutrašnjosti, suši se i gubi svoju funkciju. Gljiva parazitira na okolnim biljkama (korovi) u toplijim krajevima tokom cijele godine.

Pročitajte: Pravilna sadnja i njega paradajza

Pepelnica paradajza i paprike tokom rasta

Suzbijanje je otežano jer se ova gljiva, za razliku od drugih prouzrokovača pepelnice, razvija i u unutrašnjosti biljnog tkiva. Od preventivnih mjera značajne su dezinfekcija unutrašnjeg prostora plastenika i uklanjanje biljnih ostataka iz prethodne vegetacije, kao i uništavanje korova.

Hemijske mjere treba preduzeti čim se primijete prvi simptomi bolesti. Suzbijanje se vrši fungicidima za suzbijanje pepelnice pri tome obavezno voditi računa o karenci.

Autor: Dipl.inž.Knežević Vesna, Stručni saradnik u oblasti zaštite bilja

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI