Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img

Proljetna sjetva špinata

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Špinat je jednogodišnja zeljasta biljka. Kod nas se najviše proizvodi za potrošnju u svježem stanju. 

Špinat je biljka umjerene klime. Najbrže raste pri temperaturi od 18 do 20 °C. Na temperaturi nižoj od 10 °C rast je usporen. Klijanje započinje već malo iznad 0°C, ali je vrlo sporo. Optimalna temperatura za nicanje špinata iznosi 20°C.

S đubrenjem špinata treba biti vrlo oprezan. Đubrenje ove kulture prije svega zavisi od zaliha hranjiva u tlu. Zbog mogućnosti prevelikog nakupljanja nitrata u lišću, upravo đubrenje azotom treba sprovesti vrlo oprezno. Špinat dobro reaguje na organska đubrivs pa đubrenje organskim peletiranim gnojivom ima odličan učinka na rast i razvoj ove biljke.

Što se tiče sjetve špinata, ona najviše zavisi od klimatskih uslovva određenog područja. Budući da špinat može nicati već pri temperaturama oko 0 °C, a mlada biljka može podnijeti blage mrazeve, sjetva proljetnog špinata može početi čim to vremenske prilike dopuste, odnosno stanje vlage u tlu omogući pripremu tla za sjetvu.

Sjetva se najčešće obavlja u martu-aprilu, a berba u maju-junu. Za ovu sjetvu biraju se rane sorte, koji intenzivnije rastu, i brže postignu tehnološku zrelost.

Izvor: jabuka.tv

PROČITAJTE:

Proizvornja špinata u plasteniku tokom zime

Proizvodnja SPANAĆA

Jesenja sjetva spanaća

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI