Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiOtvoren prvi „mljekomat“ u Srbiji

Otvoren prvi „mljekomat“ u Srbiji

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Umjesto da se nadgornjava sa otkupljivačima, Milovan Ninčić, poljoprivrednik iz čajetinskog sela Branešci, odlučio se za novi način prodaje mlijeka, koji će njegovom gazdinstvu, kako očekuje, omogućiti da naplati težak rad.

On je u centru Čajetine postavio „mljekomat“, prvi takav u Srbiji. Taj automatizovani aparat, svakodnevno tokom 24 časa, kupcima nudi svježe, domaće i punomasno mlijeko po cijeni od 80 dinara( 68 centi)  u jednolitarskim staklenim flašama.

„Mljekomat“ je postavio 4.februara i prodaja, za sada, ide dobro.

Kapacitet aparata je 100 litara i, kaže, „sve sve se vrlo brzo proda“.

„Posle muže, mlijeko ide u laktofriz. Potom ga sipam u prohromsko bure i, izjutra rano ili uveče, zamenim puno za prazno u automatu. Prostor u aparatu se steriliše, nakon čega se sistem resetuje i ponovo počinje prodaja“, objašnjava preduzimljivi poljoprivednik.

Aparat, automatski steriliše prostor za točenje, a zaštitni senzori nadgledaju cijeo postuak i sprječavaju da se pokvari mlijeko, koje se čuva na temperaturi od jednog do četiri stepena Celzijusa. Kupci mogu da odaberu da kupe litar ili dva, uz plaćaje kaucije za steklenku pri prvoj kupovini.

Mlijeko je, kaže, ranije predavao Poljoprivrednom kombinatu „Zlatibor“. Kasnije je, litar po litar, u staklenim flašama, dostavljao i prodavao poznanicima i prijateljima u Čajetini.

Na takav način, dnevno je prodavao oko 60 litara.

„Ranije, kada odvedem djecu u vrtić, dostavljao sam mlijeko po kućama u Čajetini, a sada sam instalirao aparat, koji predstavlja najnoviju tehnologiju i mnogo mi je lekše, nego prije“, svedoči za Danas Ninčić.

Slični aparati su, ističe, uobičajeni u svijetu, posebno u Italiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Francuskoj, Australiji, Hrvatskoj, Sloveniji i drugde.

Aparat je kupio u Italiji i, sa troškovima uvoza, poreza i transporta, koštao ga je 15.000 evra.

Vjeruje da će mu se to ulaganje isplatiti.

„Možda se neće brzo isplatiti, ali videću kako će se stvari odvijati“, kaže za Danas Ninčić, koji se mljekarstvom bavi veoma dugo.

Za uvoz i instaliranje aparata i novi način prodaje mlijeka morao je da ispuni određene uslove i da pribavi dozvole od Ministarstva poljoprivrede, sanitarne i tržišne inspekcije.

„Kvalitet mlijka kontrolišemo mi na farmi ili onaj ko dođe po uzorak. Mlijeko iz krave izlazi sterilno i u takvom stanju se trasportuje do aparata“, objašnjava naš sagovornik.

Kaže da planira da sličan aparat postavi u centru Zlatibora, zbog čega će morati da otkupljuje mlijeko od drugih proizvođača u selu, jer ne može da proizvede dovoljnu količinu na svom imanju.

Porodična tradicija

Pronašao sam svoj mir u poljoprivredi, iako je to težak rad. Košta živaca, vremena i svega ali, ipak, odlučio sam da nastavim prodičnu tradiciju“, poručuje naš sagovornik i objašnjava da na imanju, od oko 10 hektara, rade on, njegova supruga i majka. Uzgajaju deset krava, od kojih su šest za mužu.

https://www.youtube.com/watch?v=zS2V6XXbvPs&feature=emb_title

Izvor: danas.rs

PROČITAJTE:

MLIJEKO OD KRMAČE HRANLJIVIJE OD KRAVLJEG – Evo zašto ga ne pijemo

Mlijeko u ishrani živine

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI