Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoProizvodnja roge paprike u zatvorenom prostoru

Proizvodnja roge paprike u zatvorenom prostoru

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Presađivanje roge paprike vrši se u drugoj ili trećoj dekadi juna mjeseca. Roga se presađuje u već pripremljene plastenike.

Prije presađivanja roge paprike potrebno je uraditi sve agrotehničke mjere. Prvo se radi oranje ili podrivanje pa tanjiranje ili frezanje. Đubrenje zemljišta se vrši na osnovu analize zemljišta i planiranih prinosa. Poslije svih ovih radnji vrši se postavljanje sistema za navodnjavanje i malč folije.

Prilikom presađivanja roge prvo se vrši obilježavanje rednog i međurednog rastojanje. Obilježavanje ima dvojaku ulogu, prvo što tačno znamo broj biljaka u zatvorenom prostoru što nam pomaže prilikom prihrane i doziranja hranljivih elemenata, a druga uloga je estetska da to sve vizuelno lijepo izgleda.

ŠTA POSLIJE PRESAĐIVANJA ROGE PAPRIKE

Poslije presađivanja vrši se prvo navodnjavanje i prihrana NPK đubrivima sa naglašenim sadržajem fosfora, formulacije 1:3:1 ili 1:4:1 u količini od 2 grama po biljci i to je prva faza prihrane.

Druga faza prihrane roge paprike vrši se poslije sedam dana od prve prihrane NPK đubrivima formulacije 1:1:1 u količini od 2 grama po biljci sedmično. Ova faza traje do pojave prvih plodova.

Pročitajte: Tri sorte paprika od kojih možete praviti ukusan ajvar

Treća faza je faza od pojave prvih plodova do kraja branja. U ovoj fazi prihrana se obavlja NPK đubrivima formulacije 2:1:4 ili 1:1:4 u količini od 2 do 4 grama po biljci sedmično. Količina đubriva po biljci na sedmičnom nivou zavisi od količine plodova na samoj biljci. Roga se bere u punoj zrelosti pa se sedam do deset dana prije branje može izvršiti prihrana NPK đubrivima formulacije 1:0:5 ili 0:1:5 zbog povećanja suve materije i obojenosti samog ploda.

Pošto se roge paprike presađuju kasnije nego babura i klimatski uslovi su drugačiji prvenstveno dnevne temperature su dosta više. Zato bi prilikom prihrane u prvim fazama trebalo dodati  amino i humidne koje pomažu da se korjenov sistem bolje razvije i da sama biljka što lakše podnese stresove.

Isto tako, svakih sedam do deset dana treba uraditi prihranu kalcijumom da ne bi došlo do vršne suve truleži ploda.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI