Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeTrik iskusnih cvjećara kako da spasite cvijeće u toku ljetnih vrućina

Trik iskusnih cvjećara kako da spasite cvijeće u toku ljetnih vrućina

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Da spasite cvijeće, bilo ono na terasi ili u dvorištu, napredovalo i iznova cvjetalo, potrebno je da, osim pravilnog pozicioniranja ili zalijevanja, redovno odstranjujete požutjele i suve listove i cvjetove, dok je kod nekih vrsta potrebno i orezivanje.

Ovo će vaše biljke učiniti ljepšim i bujnijim, jer će tako slabije grančice moći lakše da rastu i ojačaju.

Glavno orezivanje kod većine biljnih vrsta obavlja se u proljeće, ali je kod nekih vrsta to potrebno činiti i u toku ljeta i jeseni.

Orezivanje se može koristiti i u svrhu sprečavanja daljeg rasta biljke ili da se jednostavno smanji njena bujnost na željeni obim i veličinu. Tada je potrebno odstraniti deblje grane i što bliže tlu, samo povedite računa da to ne bude u danima kada su visoke dnevne temperature, ali u svakom slučaju to radite rano ujutru ili uveče, kada sunce zađe.

Ovo su samo neke biljne vrste koje će rasti bolje, ljepše i bujnije, ukoliko ih redovno orezujete.

Hibiskus

Bujniji grm hibiskusa kao i broj cvjetova povećaće se odstranjivanjem vrhova uvelih izdanaka, ali i orezivanjem.

Petunije i surfinije

Petunije imaju prilično osjetljive cvjetove, sklone sušenju, posebno ako im uslovi poput redovnog zalijevanja ili sunčane pozicije nisu zadovoljeni.

Suve cvjetove petunija i surfinija redovno odstranjujte, kako bi izrasli novi, a baštenskim makazama slobodno oblikujte dužinu grana.

Kada je ovaj cvijet u pitanju, naročito je važno da isiječete one grane koje nemaju cvjetove, jer će tako izrasti nove sa novim pupoljcima.

Požutjeli i suvi listovi i slabo cvjetanje mogu biti znak da je petunijama potrebno više vode i redovnija prihrana.

Lavanda

Svaki put kada procvjetaju novi cvjetovi lavande, slobodno ih isijecite i to na trećinu dužine i ostavite da se suše.

Zatim ih upotrebite kao dekoraciju, stavite u vazu ili napravite mirisne jastučiće, a na mjestu odrezanih cvjetova porašće vrlo brzo novi.

Pelargonije

Glavno orezivanje, kao i kod lavande, obavlja se u proljeće, a u toku ljeta je potrebno samo uklanjati uvele i osušene grančice i cvjetove.

Ako vam se događa da listovi često požute, moguće je da cvijet previše zalijevate ili da umjesto direktno u zemlju, vodu nanosite i na cjetove ili na listove.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI