Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiDa li znate šta je to regenerativna poljoprivreda?

Da li znate šta je to regenerativna poljoprivreda?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Hrana uzgojena pomoću regenerativne poljoprivrede je zdravija i ima veću nutritivnu vrijednost od hrane iz tradicionalnog uzgoja, zaključak je jedne studije sprovedene na Univerzitetu u Vašingtonu.

Regenerativna poljoprivreda je relativno nov način uzgajanja usjeva koji održava zdravlje zemljišta i njegov kapacitet da zadržava ugljenik. Njen fokus je najviše na poljoprivrednom zemljištu, ali i na recikliranju što više poljoprivrednog otpada i dodavanju kompostiranog materijala. Specifičnim postupcima izvedenim u adekvatnom periodu godine, regenerativna poljoprivreda povećava bioraznolikost, plodnost tla, kruženje vode i pojačava potencijale ekosistema.

Pročitajte: Ratarski usjevi koje možemo koristiti u proizvodnji biomase

Osim toga, prema najnovijoj američkoj studiji, njom se dobija hrana koja sadrži više vitamina, minerala i fitohemikalija. Ona je zdrava za konzumaciju, ali i može biti od velike koristi i u stočarstvu. Naime, ukoliko se ta hrana daje govedima i svinjama, njihovo meso će sadržati znatno veće količine omega3-masti nego stoka hranjena klasično uzgojenom hranom.

Izvorbif.rs
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI