Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoProizvodnja krastavaca u zaštićenim prostorima

Proizvodnja krastavaca u zaštićenim prostorima

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Krastavac je poslije paradajza i paprike najznačajnija povrtlarska kultura u stakleničkoj proizvodnji. U našim uslovima uzgaja se u zimskom razdoblju, jer dosta dobro podnosi nedostatak svjetlosti. Uzgoj ove kulture trebao bi dati dobre proizvodno – financijske učinke.

Podešavanje rokova sjetve, odnosno prispijeća uroda je vrlo bitna činjenica, kako sa stajališta proizvodno – tehnoloških uvjeta, tako i sa stajališta finansijske koristi. Prema vremenu prispjevanja većeg dijela proizvodnje, razlikuje se jesenska, zimska i proljetna proizvodnja krastavaca.

Pročitajte: Sjetva i sadnja krastavaca prema mjesečevom kalendaru 2022.

S obzirom na potražnju, proljetna proizvodnja je najpogodnija i ekonomski najprihvatljivija. Ona se prilagođuje tako da masovno prispijeće uroda nastaje u razdoblju od februara do kraja majja. U tom razdoblju potražnja zelenih krastavaca najveća je pa je i cijena najpovoljnija. Za proizvodnju u ovom razdoblju sjetva se obavlja krajem 11. mjeseca a sadnja 4 – 5 sedmice poslije. Što se tiče sorti, najčešće se koriste uvozne hibridne sorte porijeklom iz Nizozemske, koja je poznata kao proizvođač kvalitetnih hibrida.

U novije vrijeme sve češće se upotrebljava tzv. ženski hibrid čija je odlika da se na biljkama stvaraju isključivo ženski cvjetovi. Uzgojem takvih sorti postiže se značajna ušteda ručnog rada oko svakodnevnog uklanjanja muških i kastriranja ženskih cvjetova.

Postoji nekoliko načina uzgoja presadnica, ali se svi zasnivaju na načelu da se prilikom presađivanja na stalno mjesto što bolje očuva korijenov sistem mlade biljke. U savremenoj stakleničkoj i plasteničkoj proizvodnji krastavaca, presadnice se proizvode u kockama od treseta i celuloznih tvari izrađene specijalnom mašinom, poznatom i po nazivu JIFFI (đifi).

Dimenzije jiffi lonaca najčešće su 10 x 10 ili 10 x 12. Uobičajeni način proizvodnje presadnica je taj da sa mehaničkim prešanjem treseta istodobno se obavlja i sjetva (1 sjemenka u jednu kocku). Savremeni način je uzgoj presadnica u kamenoj vuni, gdje se hrana dozira putem kompjutera i tu se presadnica odgaja do faze berbe.

Pročitajte: Kvalitet rasada zavisi od posuda u kojima se uzgaja – Koje izabrati?

Temperature za nicanje krastavca trebaju biti od 22-24°C. Krastavac je toploljubiva kultura što znači da za njegov rast i razvoj su potrebne temperature iznad 18-20°C dnevne, a noćne ne bi trebale biti ispod 13°C. Zalivanje se obavlja prema potrebi i uvijek pravovremeno, ali se mora paziti da se prilikom zalivanja ne kvase biljke. Relativnu vlažnost zraka treba po mogućnosti održavati na razini 85 – 90%. Tokom cijelog razdoblja vegetacije, presadnice treba štititi od raznih bolesti i štetnika prskanjem fungicidima i insekticidima.

Berba počinje kad plodovi dostignu određenu dužinu, promjer, boju te kad im je površina glatka i sjajna, što sve zavisi od kultivara koji uzgajamo. Ako plodovi prerastu i počnu žutiti, znak je da su prezreli. Takvi plodovi na tržištu nemaju vrijednost. Iz tog razloga se berba krastavaca odvija 2 – 3 puta sedmično, pa i češće. Beru se uz pomoć nožica ili makazica kojima se odreže i dio stapke. Plodovi se iznose u (po mogućnosti) hladniju prostoriju na sortiranje, pakiranje i otpremu. Prinos krastavaca u zaštićenom prostoru može jako varirati, a iznosi od 10 pa do 75 kg/m2.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI