Petak, 9 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKvalitet rasada zavisi od posuda u kojima se uzgaja - Koje izabrati?

Kvalitet rasada zavisi od posuda u kojima se uzgaja – Koje izabrati?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Svaki iskusni vrtlar će vam reći da kvalitet rasada direktno zavisi od posude u kojoj se uzgaja. Dakle, kako odabrati upravo one posude u kojima će se biljke osjećati najugodnije?

Svaka vrsta kontejnera/posuda ima svoje prednosti i nedostatke. Izbor najpogodnije posude zavisi od toga koje ćete biljke u njoj uzgajati i, zapravo, o načinu uzgoja presadnica – sa ili bez presađivanja.

Kutija za rasad – pogodna, ali nije pogodna za sve usjeve

Obično su kutije za rasad napravljene od plastike ili drveta. Proizvođači nude modele različitih veličina. Stoga neće biti teško odabrati kutiju koja će lako stati na vašu prozorsku dasku. A možete ih napraviti sami. Prednosti domaćih kutija za rasad su niska cijena i mogućnost postavljanja bilo koje veličine.

Ako se odlučite uzgajati rasad u domaćoj drvenoj kutiji, prije nego što nalijete zemlju, iznutra je obložite folijom/najlonom kako voda ne bi prodirala kroz dno i zidove. Takođe neće biti suvišno napraviti stalak ili podlogu za njega, inače možete uništiti prozorsku dasku.

Veoma je zgodno brinuti se o sadnicama u kutijama, jer su sve biljke su u jednom kontejneru. Ako je potrebno, kutije se mogu brzo premjestiti na drugo mjesto ili okrenuti na drugu stranu prema suncu.

Napomena:

Optimalna visina posuda za rasad je 8-10 cm. U njima treba predvidjeti i drenažne rupe. Molimo vas da ovo uzmete u obzir prilikom kupovine ovih proizvoda.

Ali zapamtite da su kutije za rasad samo “privremeni dom” za biljke, u određenoj fazi, mora će se presaditi zasebne posude. Stoga su kutije za rasad potpuno neprikladne za usjeve sa korijenskim sistemom koji ne podnose presađivanje (paprika, patlidžan).

Sadnice uzgojene u kutijama pravovremeno ronite, inače će im izrasti korijenje, a biljke će biti vrlo teško dobiti bez oštećenja.

Ako su kutije dovoljno velike, u njima se može uzgojiti rasad sve do sadnje u zemlju. Međutim, čak i ovdje mogu nastati poteškoće. Do trenutka sadnje, korijenovi biljaka su toliko isprepleteni da će ih biti gotovo nemoguće razdvojiti bez oštećenja. Kao rezultat toga dobićete slabe biljke koje će neujednačeno nicitati ili se neće ni primiti.

KONTEJNERI ZA RASAD SU DOBRA OPCIJA ALI….

kontejneri za rasad

Kontejneri/kasete su male posude promjera od 3,5 do 7 cm, međusobno povezane (u zavisnosti od veličine ćelija u kontejneru, može biti od nekoliko komada do nekoliko desetina).

Prednosti kontejnera:

 • lagani su i prenosivi, sadnice u njima se lako transportuju;
 • jeftini su i uz pažljivo rukovanje trajat će 10 ili više godina;
 • vrlo kompaktan i ne zauzima puno prostora za pohranu;
 • u svakoj ćeliji postoje rupe za odvod vode, tako da sadnice ne pate od viška vlage;
 • zbog ograničenog prostora, sadnice ne rastu u njih.

Ali ovi kontejneri imaju i značajne nedostatke :

 • zbog male veličine posuda, tlo u posudama i kasetama se brzo suši, a ako se biljke ne zalivaju na vrijeme, mogu uvenuti;
 • zidovi kaseta su vrlo tanki, jedan nezgodan pokret prilikom njege biljaka ili presađivanja i odmah se zgužvaju i lome;
 • vrlo je teško izvaditi biljku iz posude bez ometanja zemljane kugle.

Ovi kontejneri nisu prikladni za paprike, patlidžane i druge usjeve sa dubokim korijenovim sistemom – njihova visina neće biti dovoljna za potpuni razvoj sadnica čak ni u početnoj fazi razvoja.

Tresetne tablete su odlično rješenje, ali cijena “ujeda”

tresetne tablete

Ove “čudotvorne posude” su relativno nove na tržištu i odmah su postale veoma popularne. U stvari, tresetna tableta je kompresovani sitnozrnati treset kojem su dodane hranjive materije. Kako bi “konstrukcija” zadržala svoj oblik, umotana je u tanak, izdržljiv netkani materijal.

Promjer tresetnih posuda može varirati od 2,5 do 9 cm. Da bi se “aktivirali”, jednostavno ih je potrebno staviti u posudu s vodom. Postupno apsorbirajući vlagu, tresetne tablete će se povećati u visini za 5-7 puta, ali njihov promjer se praktički neće promijeniti. Nakon ovakvih “vodenih postupaka” tresetne posude su spremne za upotrebu – kada se višak vode ocijedi, sjeme se može posijati u posebno udubljenje u njihovom gornjem dijelu.

Neosporne prednosti ovih kontejnera su:

 • jednostavnost upotrebe – ne morate ni kupovati zemlju, jer su tresetne posude i čaše i supstrat u isto vrijeme;
 • dobra propusnost vode i zraka;
 • mogućnost uzgoja usjeva koji ne podnose presađivanje, jer sadnice se sade na stalno mjesto direktno iz tresetnih posuda.

Prije sadnje u zemlju ili presađivanja rasada u veliku posudu, preporučljivo je ukloniti mrežu s tresetnih posudica – to će korijenovima olakšati savladavanje novog prostora.

Međutim, tresetne tablete imaju i značajne nedostatke :

 • visoka cijena;
 • nemogućnost ponovne upotrebe, tj. biljke se sade u zemlju direktno u ove posude;
 • potreba za stalnim praćenjem sadržaja vlage u supstratu i sprječavanjem njegovog isušivanja, inače će biljke uvenuti.

U tresetnim posudama/tabletama najbolje će rasti sadnice kupusa, luka i cvijeća. U tabletama velikog promjera (7-9 cm) možete uzgajati lubenice, dinje i usjeve bundeve ali i krastavce, tikvice itd. Za sadnice paradajza, paprike i patlidžana ova količina zemlje neće biti dovoljna, već će se u fazi dva prava lista morati prebaciti u velike posude.

Saksije su pogodne za sve kulture

saksije za rasad

Plastične saksije za sadnice mogu se kupiti u gotovo svakoj specijalizovanoj trgovini. Njihov izbor je jednostavno ogroman – od vrlo malih (ne više od 50 ml) do vrlo velikih (1 litar više).

U prodaji možete pronaći i okrugle i četvrtaste saksije. Svaka vrsta ima svoje karakteristike. Okrugle posude, na primjer, lakše je napuniti zemljom, ali zauzimaju puno prostora na prozorskoj dasci. Kvadratne su kompaktnije, ali je teže izdvojiti biljke iz njih tokom presađivanja.

Saksije za rasad su izrađene od tamne neprozirne plastike. U pravilu, na dnu imaju rupe za odliv viška vlage.

Prednosti plastičnih saksija za sadnice su:

 • mogućnost uzgoja raznih kultura;
 • pouzdana zaštita korijena od oštećenja tokom uzgoja;
 • nema potrebe za čestim zalivanjem;
 • niska cijena i mogućnost ponovne upotrebe.

Ali postoje i neki nedostaci :

 • zauzimaju puno prostora (posebno okrugle);
 • nepažljivo vađenje može oštetiti korijenje biljke.

Tresetne saksije zahtevaju pravilno zalivanje

tresetni kontejneri za rasad

Na prvi pogled može izgledati da su ove posude napravljene od kartona. Zapravo, ova izjava nije daleko od istine. Tresetne posude su 70-80% treseta i 20-30% papira. Ovi kontejneri su savršeni za uzgoj rasada krastavaca, tikvica, tikvi, bundeva itd. i drugih kultura koje ne podnose presađivanje (na primjer, paprike). A porozni zidovi proizvoda pomažu u održavanju optimalnog režima vode i zraka za biljke.

Uzgoj rasada u tresetnim posudama je vrlo pogodan. Dovoljno je samo da ih stavite na paletu, napunite vlažnim hranjivim supstratom i posijate sjeme. Briga o biljkama sastoji se samo od pravovremenog zalijevanja. Sadnja sadnica u zemlju je takođe vrlo jednostavna – iskopajte rupu potrebne veličine, stavite u nju tresetnu saksiju sa biljkom, pospite je zemljom i zalijte. Vremenom će saksije istrunuti i postati dobro đubrivo za zasađene biljke.

Znajući  karakteristike nabrojanih kontejnera i posuda za rasad, lako možete pronaći pravi “dom” za svoje biljke.

 

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI