Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaPrirodni fungicid - Mlijeko u borbi protiv pepelnice

Prirodni fungicid – Mlijeko u borbi protiv pepelnice

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mlijeko u borbi protiv pepelnice – Pravilno raspoređivanje biljaka za optimalnu cirkulaciju vazduha i zalivanje ujutru dobra su praksa koja sprječava pepelnicu.

Pepelnica se odnosi na skup gljivičnih bolesti koje se pojavljuju u obliku praškastih bijelih tačkica na biljkama, posebno kada je vlaga visoka. Obično ne ubija biljke, ali ih može oslabiti i dovesti do slabog rasta. Održavanje biljaka zdravim pomoći će da smanjite štetu, ali ponekad vam treba pomoć fungicida. Međutim, to ne znači da morate koristiti hemikalije. Kod pojave pepelnice isprobajte mliječni sprej.

Savjet

Sadnja biljaka otpornih na bolesti, pravilno raspoređivanje biljaka za optimalnu cirkulaciju vazduha i zalivanje ujutru dobra su praksa koja pomaže da se smanji pojava pepelnice. Ali kada se jednom pojavi pepelnica se brzo širi. Stoga morate odmah ukloniti bolesno lišće ako je želite kontrolisati.

Kada koristiti mliječni sprej za suzbijanje pepelnice

Mlijeko najbolje djeluje kao preventivna mjera, a ne kao lijek. To znači da biste ga idealno trebali primijeniti na početku toplog, vlažnog vremena prije nego što se pepelnica pojavila na vašim biljkama. Poprskajte svoje osjetljive biljke čim lišće prvi put počne pokazivati znakove plijesni.

Potrebno vam je:

  • Boca s raspršivačem ili vrtna prskalica
  • Mlijeko
  • Voda

Minimalan odnos mlijeka i vode je 1:5 i taj odnos omogućava biljkama da nesmetano dišu, jer ne smijemo zaboraviti da je mlijeko masno. Pomiješajte mliječnu otopinu u običnoj boci s raspršivačem.

PROČITAJTE: Prirodni stimulatori za bolji rast tek posađenog povrća

Poprskajte biljke

Raspršite mliječnu otopinu na biljke, lagano premazujući sve površine. Ovaj tretman je najuspješniji kao preventivna mjera. Stoga nemojte se ustručavati prskati i biljke u blizini bolesnih biljaka kako biste i na njima spriječili nastanak pepelnice.

Ponovite

Ponovno primijenite tretman mlijekom svakih 10 do 14 dana. Redovnim tretmanom, pogođene biljke bi trebalo da ostanu bez pepelnice. Preporučljivo je da nastavite s prskanjem sve dok uslovi više ne budu topli i vlažni, čak i ako više ne vidite pepelnicu.

Kako mliječni sprej djeluje kao fungicid

U toku su istraživanja u vezi s korišćenjem mlijeka kao protivgljivičnog spreja, posebno protiv pepelnice na krastavcima i tikvicama. Ali još uvijek nije sigurno kako tačno mlijeko djeluje protiv gljivica.

Mliječni proteini stvaraju antiseptički učinak kada su izloženi sunčevoj svjetlosti, zbog čega bi trebalo primjenjivati ​​otopinu na jakom suncu. Protein se nalazi u mliječnoj masti, iako su istraživači eksperimentirali s punomasnim i obranim mlijekom. Možete sami isprobati eksperimente s onim što imate pri ruci. Za tačno ispitivanje, raspršite otopinu samo na neke biljke.

PROČITAJTE: Insekticid i đubrivo od koprive – Kako da ih pripremimo?

Savjeti za upotrebu mliječnog spreja za suzbijanje pepelnice

Razne gljivice uzrokuju pepelnicu, a otopina mlijeka djeluje na neke učinkovitije od drugih. Određene vrste biljaka dobro reagiraju na otopinu mlijeka. One uključuju:

  • Jabuke
  • Krastavce
  • Grožđe
  • Bundeve
  • Tikve
  • Paradajz

Dešava se da mliječna otopina stvara neugodan miris dok se kiseli na biljkama, ali taj učinak uglavnom brzo nestaje. Osim toga, miris mlijeka zaista nije neugodniji od mirisa komercijalnih fungicida. A rješenje je sigurnije za upotrebu od mnogih hemikalija.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI