Srijeda, 7 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaSezona je zove - Napravite sirup za jačanje imuniteta

Sezona je zove – Napravite sirup za jačanje imuniteta

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zova je jedna od najdostupnijih biljaka na našim prostorima bobice zove imaju najveću količinu vitamina B važnog za jačanje nerava, puno vitamina C i rijedak mineral selen kojeg u prirodi, inače, ima u tragovima.

Ako šetate prirodom vjerovatno ste ovih dana naišli na cvjetove zove koji očaravaju svojim prepoznatljivim mirisom. Zova spada u najstarije i najpoznatije ljekovito bilje. Ono što se prema narodnim predanjama i danas njeguje kod nekih naroda jeste skidanje šešira uz naklon kad se prolazi kraj grma zove, a kod nekih naroda postoji vjerovanje da u grmu zove obitavaju kućna božanstva koja štite kuću i porodicu.

Ljekovita svojstva zove

Antivirusno i antibakterijsko djelovanje bazge koristi se u liječenju respiratornih organa i disanih puteva, bubrega i mokraćnih organa, limfnog sistema te bolesti kože.  Antioksidacijsko djelovanje cvijeta i korijena bazge štiti od slobodnih radikala koji nanose veliku štetu ćelijama ljudskog organizma. Kao biljni tonik zova okrepljuje i pomlađuje organizam, jača otpornost organizma te podiže i jača imunitet respiratornih organa.

Glavni je biljni lijek za prehladu i grip jer ne samo što najbrže liječi nego i sprečava širenje bolesti te je uvijek uzimamo u vrijeme epidemija gripe, raznih viroza u samom početku razvoja bolesti, jer djeluje antivirusno i antibakterijski, kao i za vrijeme bolesti.

Ispiranjem i čajem od zove liječimo sinusitis, katar nosa, rinitis i curenje iz nosa. Plod bazge je depurativ, blagi diaforetik i nježan laksativ te ga u obliku čaja od suvih plodova koristimo za smirivanje grčeva crijeva i liječenje proliva.

SIRUP OD CVJETOVA ZOVE

Za osvježenje cijelog organizma, te za jačanje imuniteta.
Sastojci:
  • 30 cvjetova zove,
  • 3 litra vode,
  • 3 kg šećera,
  • sok 2 limuna.
Priprema:
Ubrane cvjetove zove staviti u vodu do sljedećeg dana, dobro procijediti i u tečnost umiješati šećer. Staviti kuvati dok ne zakipi, skinuti s vatre i kada se malo ohladi, umiješati limunov sok te vruće uliti u boce.

Zovin sirup razrijeđen s vodom izvrstan je i ljekovit ljetni napitak.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI