Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiDa li znate kako izgleda cvijet đumbira?

Da li znate kako izgleda cvijet đumbira?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Đumbir ima prekrasan egzotičn cvijet i mnogi ga uzgajaju kod kuće upravo zbog toga. A znate li vi kako izgleda cvijet đumbira i kako ga uzgojiti na vašem balkonu?

Đumbir ili ingver je biljka iz porodice Zingiberaceae koja raste u tropskom i suptropskom pojasu. U farmaceutskoj industriji poznat je pod imenom rhizoma zingiberia.

Đumbir sadrži antibakterijske materije, ublažava mučninu, pospješuje cirkulaciju, znojenje, rad žuči i poznat je kao afrodizijak. Kao začin, nariban korijen dodaje se supama te jelima s piletinom, jagnjetinom, ribom i morskim plodovima.

Đumbir je tropska začinska biljka koja podsjeća na trsku. Koristi se samo korijen ili se može koristiti i cijela stabljika ili cvijet.

Đumbir je izdržljiva, listasta biljka. Naraste do visine 50 do 100 cm. Izgledom, debelom stabljikom i dugim listovima, podsjeća na barske biljke. Razvije granat rizom iz kog naraste korijen, koji u zemlji raste vodoravno.

Korijen je žućkaste boje i aromatičan. Listovi su 15 do 30 cm dugi i 2 do 2,5 cm široki. Rastu direktno iz rizoma. Cvjetovi su mu trobojni, uvezani su u čašicu i krunu. Cvijet će se pojaviti jedino ako se uzgaja kao višegodišnja biljka. 

Kako izgleda cvijet đumbira?

Postoje različiti varijeteti đumbira pa se samim tim i cvjetovi razlikuju. Pogledajte galeriju cvjetova ove biljke:

Torch ginger
Red ginger
Butterfly ginger
Malay ginger i Shell ginger

 

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI