Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoPripremite se za sadnju ozimog bijelog luka

Pripremite se za sadnju ozimog bijelog luka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Bijeli luk zaslužuje veće površine u našoj zemlji, a pojedini su to prepoznali. Evo pred nama je oktobar i oktobar je pravo vrijeme da se nešto napravi po tom pitanju. Vrijeme je za sadnju ozimog bijelog luka.

OBRADA ZEMLJIŠTA

Veoma je važno da gaje sorte iz istih, odnosno sličnih agroekoloških sredina. Tako se, kao najbolja, preporučuje domaća sorta bosut. Potrebno je koristiti certifikovan materijal, jer je bijeli luk sklon virusnim i drugim oboljenjima. Bijeli luk zahtijeva plodna i rastresita zemljišta, koja imaju dovoljnu količinu vlage, posebno u periodima klijanja.

“Osnovnu obradu treba izvršiti obavezno krajem leta ili ranije u jesenjem periodu kada treba i uneti oko 400 kg do 500 kg NPK-8-16-24, a prihranu početkom februara, kada treba uneti istu količinu NPK-15-15-15”, kažu stručnjaci Poljoprivrednog instituta Republike Srpske .

U stadijumu intenzivnog formiranja listova treba unijeti preostalu količinu azota kroz prihranu kanom. Pred sjetvu bijelog luka nikako ne treba đubriti stajnjakom, jer u suprotnom dolazi do formiranja lukovica sa većim sadržajem vode, što utiče na brzo kvarenje luka.

PLODORED

Bijeli luk se može posaditi na isto mjesto poslije drugih lukova tek nakon 4-5 godina. Najbolji predusjevi su mu mahunarke, strnine, paradajz i paprika, a nikako se ne sme gajiti poslije kukuruza i šećerne repe.

PRIPREMA ZA SAĐENJE

Potrebno je odabrati najkrupnije čenove  iz glavice, koji se potom tretiraju fungicidima (cineb, ditan) u preporučenoj koncentraciji u trajanju 10-20 minuta, nakon čega ide sušenje i sadnja. Ona može biti ručna i mašinska, s tim što ručna sadnja daje više prinose i kvalitetnije lukovice, ali je i skuplja.Optimalni rok sadnje za jesenji luk je prva polovina oktobra. Dubina sadnje zavisi od veličine čenova, a bitno je da je pokrovni sloj 2 cm – 3 cm iznad vrha čena. Kod jesenjeg belog luka rastojanje između redova je 40 cm – 50 cm, a u redu 7 cm -10 cm. Količina sadnog materijala je 1.400 kg -.1.800 kg čenova po hektaru.Rastojanje između redova treba da bude 40 cm – 50 cm, a u redu 7 cm -10 cm.

NJEGA USJEVA

Njega usjeva se odnosi na prihranjivanja, zaštitu, međuredne obrade i navodnjavanja.

U rano proljeće je vrlo važno izvršiti dobru međurednu pobradu tla  i tako uspostaviti pravilan vodno-vazdušni režim, koji je bitan za rastresitost zemljišta, odnosno za pravilan razvoj lukovica. Suzbijanje korova  se provodi hemijskim putem, to jest tretiranjem određenih preparatima.

“Poslije sadnje, a prije nicanja, primjenjuje se Stomp 330 EC ( 4-5 l po hektaru), a kasnije u toku vegetacije Goal u fazi 4-5 listova u koncentrciji 04-08 l po hektaru. Tretiranje protiv plamenjače vrši se preparatima kao što su Cineb, D ithan, Ridomil  i slično. Lukova muva se suzbija preventivnim prskanjem u fazi tri lista i ponovo poslije 15 dana. Nesmijemo nikako zaboraviti da je bijelom luku obavezno potrebno obetbijediti redovno navodnjavanje ukoliko želimo dobar i kvalitetan prinos

UBIRANJE PLODOVA

Branje bijelog luka vrši se u početnoj fazi polijeganja, kada je list još zelen, uz obavezno podrivanje, jer ukoliko dođe do kidanja lista, doći će i do ubrzanog sušenja lukovice. Izvađeni luk se ostavlja na parceli da se osuši, a zatim se plete u vijence. Na većim površinama se odsijeca lišće na 2cm od lukovice i stavlja u vreće. Bijeli luk iz jesenje sadnje se može čuvati do šest mjeseci.

Izvor: Mikro mreža

PROČITAJTE:

Od čega zavisi prinos luka

Jesenja proizvodnja crnog luka

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI