Ponedjeljak, 5 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaTop 5 razloga zbog kojih treba da pijete surutku!

Top 5 razloga zbog kojih treba da pijete surutku!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Surutka je nusproizvod proizvodnje sira i jogurta, u kome ostaju najbolji i najvrijedniji sastojci mlijeka: vitamini B i E, minerali i mliječni šećeri koji su važni za izgradnju najbitnijih veza u mozgu.

Zbog svih prednosti koje ima po ljudsko zdravlje, stručnjaci preporučuju konzumiranje od pola do jednog litra surutke dnevno.

Pomaže kod mršavljenja

100 grama surutke ima samo 26 kalorija. Ona sadrži niz bjelančevina i stvara osjećaj sitosti. Surutka je siromašna mastima i kalorijama.

Pomaže kod zatvora

Surutka ima diuretska svojstva. Ona će brzo podstaći probavu i osloboditi neprijatnog osjećaja nadutosti i zatvora. Ipak, nemojte pretjerivati sa konzumacijom, budući da bi mogla da izazove proliv. Držite se količine do jednog litra dnevno.

Lijek za jetru

Ovaj napitak sadrži beta-laktoglobulin koji organizam snabdijeva aminokiselinama – BCAA, koje pomažu kod uznapredovalih bolesti jetre, pa oboljelima od ciroze pomaže da žive duže i kvalitetnije.

Izgrađuje mišiće

Surutka, posebno ona u prahu, ne samo da će pomoći pri izgradnje mišićne mase, već i kod oporavka mišića nakon fizičkog napora.

Reguliše povišene masnoće u krvi

Surutka se preporučuje ljudima koji imaju problema sa povišenim masnoćama u krvi. Nakon nekoliko nedelja redovne konzumacije, to ćete moći da dokažete sopstvenim primerom.

“Podstiče sreću” i smanjuje osjećaj umora

Surutka postiče lučenje serotonina, hormona sreće, i tako smanjuje osjećaj stresa i hroničnog umora.

Izvor: Nezavisne

PROČITAJTE:

Kozji sir i sirutka su izvor zdravlja

Sirutka luči hormon sreće i tjera umor!

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI