Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljePripremite se za orezivanje, ali i sadnju lukovica, hrizantema i maćuhica

Pripremite se za orezivanje, ali i sadnju lukovica, hrizantema i maćuhica

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ljubitelji cvijeća znaju da mnogim cvjetnicama upravo u krajem septembra završava sezona, ali isto tako upravo sad trenutak je za sadnju vrsta koje želimo vidjeti na proljeće u punom cvatu.

Dolaskom septembra u vrtu se zahuktavaju radovi jer puno toga valja obaviti prije prvog mraza.

Prije svega tu se misli na lukovice. Prije same sadnje potrebno je odlučiti koje vrste bi željeli imati u vrtu u proljeće i u kojoj boji, a zatim krenite u nabavku. Lukovice su dosta skupe no nastojite ne štedjeti na njima, birajte lukovice koje su zdrave. Želite li pak imati vrt pun boja i ovu jesen prionite poslu te nabavite jesensko cvijeće koje voli hladnije temperature.

Pročitajte: Koje cvijeće se sadi u jesen – Na šta paziti kod sadnje i kako pripremiti zemlju?

Maćuhica

Maćuhica (viola) je definitivno najbolji izbor. Otporna je na zimu. Naraste oko 15cm. Možete je nabaviti na pijacama, vrtnim centrima ili cvjećarama po vrlo povoljnim cijenama u mnogobrojnim bojama.

Erika (Erica)

Erika (Erica) je biljka koja voli zimu, a optimalna temperature za prezimljavanje je 5 stepeni. Volite li imati cvijeće na balkonu pravo vrijeme da ljetne vrste zamijenite zimskima. Erika je dobar izbor.

Pročitajte: Erika – Saznajte sve o uzgoju ovog cvijeta

Pernetia (Pernetia mucronata)

Pernetia (Pernetia mucronata) je grm s bobicama koji podnosi mraz iI lijepo ga je vidjeti u vrtu.

Hrizanteme (Chrysanthemum)

Hrizanteme (Chrysanthemum), kao i svaku jesen ljubitelji hrizantema su napokon dočekali da hrizanteme, margarete, špine i multiflore dođu u cvijet. Mnogi ljubitelji cvijeća će se složiti da je hrizantema ipak vrtna kraljica u kasnu jesen. Potrebno ju je samo zaštiti od prvih mrazeva koji ponekad dođu nenadano.

Trava

Ako planirate sijanje trave prije zime septembar je idealan mjesec za to. Za uspješniji rast trave zasijanu površinu dobro je prekriti plastičnom folijom.

Pročitajte: Ako želite travnjak nema idealnijeg trenutka za sijanje trave

Ruža

Tu je i kraljica cvijeća ruža koju valja kvalitetno orezati. Rezidba ruža se odrađuje u tri termina: jesen, proljeće i sredina ljeta.  Osnovno znanje o rezidbi ruža omogućiće vam da imate lijepe, zdrave i dobro njegovane grmove ruža koji će vas nagraditi cvjetovima. Jesenska rezidba je dio pripreme ružinog grma za prezimljavanje, piše Living.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI