Četvrtak, 18 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKoje cvijeće se sadi u jesen - Na šta paziti kod sadnje...

Koje cvijeće se sadi u jesen – Na šta paziti kod sadnje i kako pripremiti zemlju?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Koje cvijeće se sadi u jesen – Iako se cvijeće obično sadi na proljeće, neke se vrste sade u jesen kako bi vas na početku proljeća iznenadilo svom svojom ljepotom.

Početak septembra i oktobra idealno je vrijeme za sadnju lukovica, a neke se vrste sade čak i početkom novembra. Hladnije temperature i kiša osiguraće biljkama jače korijenje kako bi mogle bolje preživjeti zimu.

Koje cvijeće se sadi u jesen

Kod biljaka razlikujemo tri vrste podzemnog dijela – podanak, gomolj i lukovicu. Podanak imaju perunike, đurđice i šumarice, gomolj ciklama, begonija, šafran i gladiola, a lukovice zumbul, visibaba, narcis i tulipan.

Lukovice se sade kada se tlo dovoljno ohladi, odnosno kada je konstantna noćna temperatura oko 10°C minimalno dvije sedmice. U suprotnom se može dogoditi da cvijeće počne nicati prerano i onda uvene na niskim temperaturama jer nema dovoljno jak korijen.

Ako je već pao prvi mraz, a vi još uvijek niste posadili lukovice, pričekajte da se tlo odmrzne pa se bacite na posao. Osim u vrt, lukovice možete posaditi i u tegle pa ih prekriti s malo malča te ostaviti negdje na otvorenom gdje će biti zaštićene od snijega i leda.

Kako se sade lukovice?

Prije sadnje cvijeća u jesen, lukovice treba zaštititi od bolesti i pripremiti zemlju za sadnju. Kod kupnje lukovica pripazite da su zdrave, velike i neosušene. Lukovice je potrebno 15-20 minuta potopiti u 0,3 postotnu otopinu (30 ml/10 l vode) fungicida na osnovi propamokarb-hidroklorida. Nakon toga ih treba malo posušiti i spremne su za sadnju.

Zemlju iskopajte i obradite te uklonite sav korov. Tlo bi trebalo biti rahlo i propusno, a ako je zbijeno, možemo ga omekšati dodavanjem organskog đubriva, pijeska ili komposta. Lukovice se obično sade na dubinu koja je dva do tri puta veća od njihove visine, a maksimalna dubina je 30 cm. Razmak između cvijeća trebao bi biti oko 15-20 cm, zavisno od veličine lukovice.

Lukovice i gomolje sadite s vrhom prema gore, a između zemlje i baze lukovica ne smije biti vazduha. Tako ćete biljci osigurati jači korijen te se neće nakupljati voda koja bi mogla pospješiti truljenje. Nakon što ste lukovice prekrili zemljom, tlo dobro zalijte te ga zaštitite od snijega i leda slojem lišća ili zaštitnim materijalom agrilom.

U nastavku saznajte koje se vrste cvijeća sadi u jesen.

Pročitajte: Proljetne lukovice – Kako da ih pravilno posadite za najbolji rezultat

Tulipani

Tulipan pripada porodici ljiljana, a porijeklom je iz Azije, odnosno Perzije. Njegova lukovica je kruškolikog oblika, a prema obliku cvijeta razlikujemo čak šest vrsta tulipana. Tulipani su idealno cvijeće za sadnju u jesen jer se tokom zime uspiju dobro ukorijeniti i niknuti točno u proljeće kada se priroda budi.

Sade se u gredice u grupama po 10-15 lukovica i to u lakša tla koja ne zadržavaju vodu. Razmak između svake lukovice mora biti od 10 do 20 cm, a dubina od dna lukovice mora biti 20 cm. U martu s tla možete maknuti zaštitni materijal kako bi izdanci mogli slobodno rasti.

Tulipani koji se sade u vrtu mogu biti na istom mjestu samo dvije godine, a nakon toga ih treba izvaditi (najbolje krajem jula) i odvojiti mlade lukovice koje su narasle uz staru. Ako ih sadite u posude, stavite u svaku najviše tri lukovice, pokrijte ih slojem zemlje i pijeska te čuvajte na tamnom i ne previše hladnom mjestu dva do tri mjeseca.

Nakon toga ih prenesite u drugu prostoriju i prekrijte papirnatom vrećicom. Vrećicu držite na biljci dvije sedmice, dok ne naraste do 10 cm, a potom je premjestite na svjetlo.

Erika

Erika ili crnjuša naziva se kraljicom zime jer krasi vaš vrt ili balkon predivnim ljubičastim cvjetovima gotovo cijelu zimu. Može se uzgajati u vrtu i u kući te joj najviše odgovara kiselo tlo, bogato humusom i drenirano i s mnogo sunca. Ovaj zimzelen grm dolazi u čak 800 varijanti, a kod jakih hladnoća iglice mijenjaju boju iz zelene u brončanu.

Erika nije zahtjevna za uzgoj, iako treba pripaziti na nekoliko stvari. Saditi ih možete u vrt, u žardinjere ili unutar kamenjara, a razmak kod sadnje mora biti najmanje 25 cm jer se cvijet dosta širi. Tokom ljeta eriku je potrebno zalijevati svakodnevno, a u jesen i zimu po potrebi. Nakon cvatnje treba odrezati ocvale izbojke kako bi biljka na jesen ponovno procvala.

Pročitajte: Erika – Saznajte sve o uzgoju ovog cvijeta

Maćuhice

Nježne maćuhice nastale su križanjem divljih vrsta te su predivna ukras svakom vrtu ili balkonu. Spadaju u porodicu ljubičica te mogu biti jednogodišnje, dvogodišnje ili kratkotrajne trajnice, zavisno od vrste i vremena sadnje. Maćuhice su vrlo otporne na niske temperature, a uspijevaju kao vrtne biljke ili lončanice.

Kod kupovine maćuhica za sadnju birajte one s mnogo pupova i zdravim zelenim listovima. Jesenska sadnja maćuhica obično se obavlja u oktobru, a razmak između biljaka mora biti do 30 cm. Ako ih sadite u posude, one moraju imati dovoljno rupica za otjecanje viška vode iz zemlje.

Ruže

Najpogodnije razdoblje za sadnju ruža je jesen i to u suvu zemlju dok ne padne prvi mraz. Ruže vole zemlju obogaćenu humusom, slabo kiselu i onu koja se godinama obrađuje. Ako je tlo jako kiselo, dodaje se vapno, ako je pak lužnato, dodaje mu se stajsko đubrivo ili treset.

Pročitajte: Ovako ćete pravilno posaditi ruže

Prije sadnje sadnice moraju odstajati u vodi barem šest sati, potom se malo skrati korijen i maknu oštećeni dijelovi. Kod sadnje rupa u tlu i razmak između biljaka mora biti do 30 cm. Korijen se zatrpa zemljom, a kalemljeno mjesto mora biti iznad tla. Zemlja oko sadnice se lagano pritisne dlanovima da se učvrsti te se na kraju biljka dobro zalije vodom.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI