Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeAko želite travnjak nema idealnijeg trenutka za sijanje trave

Ako želite travnjak nema idealnijeg trenutka za sijanje trave

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Septembar je, tvrde stručnjaci, uz proljetne mjesece, najidealniji mjesec za sjetvu travnjaka.

Uzgojiti travnjak bez korova i mahovine mnogima je samo san jer da bi se to postiglo potrebno je puno truda i neprestane brige oko trave – pripreme tla za sjetvu, sjetve, novog dosijavanja, čišćenja korova, prosijavanja, đubrenja… Uzgoj travnjaka je puno zahtjevniji od većine drugih kultura u vrtu.

No, to nipošto ne znači da se ne bi trebali okušati u toj avanturi – neka vas u tome ne obeshrabri jesen koja kuca na vrata. Travu naime možete sijati i dosijavati tijekom cijele godine (jedino se ne preporuča zima i temperature ispod nule), pa tako i u jesenskim mjesecima. Čak štaviše, septembar je, tvrde stručnjaci, uz proljetne mjesece, najidealniji mjesec za sjetvu travnjaka.

Razlog tome je što krajem ljeta trava vrlo intenzivno raste, a vremenske prilike su najpovoljnije – temperature nisu previsoke niti preniske, sunca još ima dovoljno da bi nikla i fino rasla, a i kiša je češća nego u ljetnim mjesecima pa je zemlja dovoljno vlažna. Iz istog razloga septembar je idealan mjesec i za dosijavanje postojećeg travnjaka te sijanje kompletno novog, ako ste nezadovoljni starim.

Pročitajte: Da li treba šišati travu u vrelim danima – Evo savjeta za lijep travnjak

Postupak sijanja trave

Postupak je jednostavan – herbicidima tretirate staru travu te ju grabljama uklonite i na njemu za tri sedmice zasijete novu travu. Prije toga, naravno, potrebno ju je pripremiti za sjetvu. Prije svega, očistite teren od korova i ostaloga – grančica, kamenja, kore drveća…. a zatim ga obradite oranjem ili štijačom te usitnite i poravnajte.

Mjesta na kojima je trava slaba ili ima osušene dijelove, potrebno je dobro pograbljati, ukloniti suvu travu, te grabljama razrahliti površinski sloj zemlje. Na tako pripremljenu površinu u tankom sloju treba posipati mješavinu komposta, pijeska i sjemena trave. Uz mnogo svjetla, vlage i temperature tla poželjne za klijanje, vlati trave možemo očekivati već za 10 dana.

Za lijep i kvalitetan travnjak ne zaboravimo i ono najvažnije – prozračivanje. Ovom radnjom postižemo lakši dotok vode i zraka u tlo, čime se podstiče rast. Male travnjake oko kuće najbolje je prozračiti posebnim grabljama s noževima, a one veće, npr. u voćnjacima, strojevima za prozračivanje, koji su vrlo slični klasičnim kosilicama za travu.

Pročitajte: Kako odabrati kosilicu za vaš travnjak?

I za kraj, ne zaboravimo zalivanje. Kao i sve biljke, i trava voli vodu, zato je poželjno redovno zalivanje za vrijeme dužih sušnih razdoblja do dva puta nedjeljno, i to najbolje naveče ili rano ujutro. Iako zahtijeva puno truda, održavanje travnjaka nije komplikovan posao.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI