Ponedjeljak, 27 Septembra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeAko želite travnjak nema idealnijeg trenutka za sijanje trave

Ako želite travnjak nema idealnijeg trenutka za sijanje trave

Septembar je, tvrde stručnjaci, uz proljetne mjesece, najidealniji mjesec za sjetvu travnjaka.

Uzgojiti travnjak bez korova i mahovine mnogima je samo san jer da bi se to postiglo potrebno je puno truda i neprestane brige oko trave – pripreme tla za sjetvu, sjetve, novog dosijavanja, čišćenja korova, prosijavanja, đubrenja… Uzgoj travnjaka je puno zahtjevniji od većine drugih kultura u vrtu.

No, to nipošto ne znači da se ne bi trebali okušati u toj avanturi – neka vas u tome ne obeshrabri jesen koja kuca na vrata. Travu naime možete sijati i dosijavati tijekom cijele godine (jedino se ne preporuča zima i temperature ispod nule), pa tako i u jesenskim mjesecima. Čak štaviše, septembar je, tvrde stručnjaci, uz proljetne mjesece, najidealniji mjesec za sjetvu travnjaka.

Razlog tome je što krajem ljeta trava vrlo intenzivno raste, a vremenske prilike su najpovoljnije – temperature nisu previsoke niti preniske, sunca još ima dovoljno da bi nikla i fino rasla, a i kiša je češća nego u ljetnim mjesecima pa je zemlja dovoljno vlažna. Iz istog razloga rujan je idealan mjesec i za dosijavanje postojećeg travnjaka te sijanje kompletno novog, ako ste nezadovoljni starim.

Pročitajte: Da li treba šišati travu u vrelim danima – Evo savjeta za lijep travnjak

Postupak sijanja trave

Postupak je jednostavan – herbicidima tretirate staru travu te ju grabljama uklonite i na njemu za tri tjedna zasijete novu travu. Prije toga, naravno, potrebno ju je pripremiti za sjetvu. Prije svega, očistite teren od korova i ostaloga – grančica, kamenja, kore drveća…. a zatim ga obradite oranjem ili štijačom te usitnite i poravnajte.

Mjesta na kojima je trava slaba ili ima osušene dijelove, potrebno je dobro pograbljati, ukloniti suvu travu, te grabljama razrahliti površinski sloj zemlje. Na tako pripremljenu površinu u tankom sloju treba posipati mješavinu komposta, pijeska i sjemena trave. Uz mnogo svjetla, vlage i temperature tla poželjne za klijanje, vlati trave možemo očekivati već za 10 dana.

Za lijep i kvalitetan travnjak ne zaboravimo i ono najvažnije – prozračivanje. Ovom radnjom postižemo lakši dotok vode i zraka u tlo, čime se podstiče rast. Male travnjake oko kuće najbolje je prozračiti posebnim grabljama s noževima, a one veće, npr. u voćnjacima, strojevima za prozračivanje, koji su vrlo slični klasičnim kosilicama za travu.

Pročitajte: Kako odabrati kosilicu za vaš travnjak?

I za kraj, ne zaboravimo zalivanje. Kao i sve biljke, i trava voli vodu, zato je poželjno redovno zalivanje za vrijeme dužih sušnih razdoblja do dva puta nedjeljno, i to najbolje naveče ili rano ujutro. Iako zahtijeva puno truda, održavanje travnjaka nije komplikovan posao.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

biber

Zašto je dobro da u med dodate biber?

Biber pomaže da snizi povišenu temperaturu, u slučaju upale grla, mučnine, vrtoglavice, zastoja mokraće, reume i artritisa. Jednostavan recept koji će vam ulakšati upalu grla,...