Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img

Preventivne mjere u zaštiti maline

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zasadi malina se nalaze u fazi pucanja pupoljaka. Sada je vreme kada se vezuju izdanci maline, te se prilikom ovog procesa proizvođačima preporučuje da vezuju samo zdrave izdanake sa vitalnim pupoljcima koji su ujednačeno razvijeni.

Višak izdanaka trebalo bi orezati do osnove i izneti iz zasada. Veoma važno je ukloniti bele ispucale lastare (koji su zaraženi prouzrokovačem ljubičaste pegavosti izdanaka maline – Didymella applanata – i galama od malinine muve galice – Lasioptera rubi).

Prilikom vezivanja trebalo bi voditi računa o tome da se na 1 dužni metar špalira veže 4 do 5 kvalitetnih izdanaka. Posle vezivanja izdanaka, a u cilju smanjenja infektivnog potencijala prezimelih formi prouzrokovača gljivičnih i bakterijskih bolesti, preporučuje se tretman nekim od sledećih bakarnih preparata: Everest (a.m. bakar – oksid) 0,4%, Nordox 75 WG (a.m. bakar – oksid) 0,2% ili Cuprozin 35 WP (a.m. bakar-oksihlorid) 0,35%.

U cilju suzbijanja prezimljujućih formi štetnih insekata i grinja, preporuka je primena preparata na bazi mineralnog ulja (Galmin) u koncentraciji 2%.

Izvor: PIS

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI