Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeOvo je najpopularnija ruža penjačica: Sorta stara 90 godina, nikog ne ostavlja...

Ovo je najpopularnija ruža penjačica: Sorta stara 90 godina, nikog ne ostavlja ravnodušnim!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Na 11. svjetskoj konvenciji društva ruža 1997. godine, ova ruža je proglašena za najpopularniju ružu na svijetu.

Ruža “New Dawn” ili “Nova zora” je jedna od najpopularnijih ruža penjačica na svijetu. To je ruža koja ima ogromne, svijetlo ružičaste cvjetove divnog mirisa. Može biti visoka preko tri metra, a široka i do dva metra.

Baštovani je često sade na ulazu u dvorište, kuću ili travnjak. To je prvi utisak koji fascinira.

Kako i kada posaditi ružu “Nova zora”?

Najbolje vrijeme za sadnju ove ruže je kasna jesen ili rano proljeće. Ona mora biti posađena u hladno zemljište. Bujaće i rasti samo ako ima do 6 sati direktnog sunca, a najbolje je da je direktno izložena suncu.

Dva sata prije sadnje ove penjačice, potopite korijenje ruže u kantu sa vodom.

Dok se korijenje natapa, iskopajte rupu duboku do 30 cm i široku do metar. U rupu prvo stavite kompost, a zatim stavite natopljeno korijenje ruže. Ruža mora biti duboko zasađena, do prvih nagoveštaja izbijanja listova. Dobro zalijte ružu, a zatim dodajte još jedan sloj komposta, pa “utapkajte” zemlju kako bi dobro nalegla.

Pročitajte: Ranunkula – Kako se gaji mješanac ruže i božura

Njega ove ruže

Ova ruža penjačica ne zahtijeva skoro nikakvu njegu, zato je tako i popularna. Potrebno joj je veoma malo vode jednom nedjeljno, a otporna je i na bolesti poput pepelnice.

Obično cvijeta od juna do septembra, a ima dvije faze cvetanja, zbog čega je poželjno da uklanjate stare populjke.

Vrijeme za orezivanje je kasna zima, a ako sačekate do proljeća mogli biste ukloniti nove pupoljke i time smanjiti cvjetanje.

Iako spada u penjačice, sa ovom ružom možete lako da se nosite: možete je umotavati na ljestve, na držače, usmjeravati je da raste uz oluk, uz svod na ulazu u kuću ili kao ulaz u dvorište.

Izvor: Stil.kurir.rs

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI