Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaPrepoznajte nedostatak hranljivih elemenata na usjevu KROMPIRA

Prepoznajte nedostatak hranljivih elemenata na usjevu KROMPIRA

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Krompir najbolje uspijeva na dubokim, plodnim, ocjeditim i rastresitim zemljištima bogatim humusom. Đubrenje može biti: kombinovano đubrenje stajnjakom i mineralnim đubrivima, đubrenje samo mineralnim đubrivima, prihrana azotnim đubrivima, folijarna prihrana i prihrana sistemom za navodnjavanje.

Količina i vrsta đubriva zavisi od plodnosti zemljišta, predusjeva, izbora i namjene sorte. Ukoliko se pojavi nedostatak ili višak nekog od hranljivih elemenata, dolazi do određenih problema u procesu proizvodnje krompira i isti se mogu manifestovati na biljkama.

Azot

Veoma značajan element u ishrani krompira. Nedostatak ovog hranljivog elementa odražava se na smanjeni porast, ravoj i izgled biljke. Biljke postaju bljedunjave, dolazi do smanjenja nadzemne mase pa samim tim i roda. Veće količine azota utiču na stvaranje veće nadzemne mase – usporavanje formiranje krtola. Veća bujnost izaziva veću osjetljivost na mnoge biljne bolesti, dolazi do produženja vegetacionog perioda, dolazi do smanjenja sadržaja suvih materija i skroba, većih količina šećera- otežano čuvanje krompira u skladištu.

Fosfor

Nedostatak fosfora je izražen na kiselim, siromašnim zemljištima i ako je blokiran od strane gvožđa. Simptomi su jako izraženi na listovima. List je tamno zelene boje, bez sjaja. U ekstremnim situacijama na obodu lista se javljaju ljubičaste pjege.

Kalijum

Krompir je kultura koja dosta iznosi kalijum iz zemljište. Ovaj element se na lakim zemljištima lako ispira, a na teškim blokira. Nedostaci su najznačajniji u drugoj polovini vegetacije. Nedostatak se manifestuje pojavom tamno zelene boje, mezofila lista i žućkaste do tamno smeđe boje po obodu lista. Ispod braonkaste boje dolazi do izumiranja tkiva, list dobija grubu površinu i počinje da se uvija. Velike doze kalijuma izazivaju blokadu magnezijuma.

Magnezijum

Nedostatak magnezijuma se sreće na kiselim i alkalnim zemljištima. Usljed nedostatka magnezijuma biljke krompira dobijaju blijedožutu boju i dolazi do žućenja donjeg lišća. Dio lista između nerava mijenja boju u svijetložutu, po obodu lišće ostaje zeleno i vremenom postaje lomljivo.

Mangan

Nedostatak mangana se najčešće javlja na lakim, pjeskovitim zemljištima. Nedostatak na krompiru izaziva promjene na vršnom, mladom lišću koje se uvija. Tkivo između nerava postaje žućkasto i sa mnogobrojnim crnim, nekrotičnim tačkama duž nerava. Kada je jači nedostatak mangana lišće krompira se suše i opada.

Suvišak hranljivih elemenata

Da bi se izbjegle posljedice nepravilne ishrane gajenih biljaka nužno je upoznati plodnost zemljišta putem laboratorijskih analiza. Prvo je potrebno uraditi agrohemijsku analizu zemljišta, pa tek onda đubriti.

Autor: dipl.ing.polj. Boban Stanković

Izvor: psss.rs

PROČITAJTE:

Đubrenje krompira prije i poslije sjetve

Prednosti naklijavanja krompira

Sve o ranoj proizvodnji krompira u plastenicima

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI