Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaListovi maslačka - Proljetna salata koja je puna vitamina

Listovi maslačka – Proljetna salata koja je puna vitamina

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Listovi maslačka prva su proljetna salata koja nam je dostupna od početka marta pa do kraja aprila. Maslačak ima višestruko ljekovito djelovanje na organizam, pa se salata od maslačka preporučuje za proljetnu detoksikaciju i vitaminsku okrepu za otklanjanje proljetnog umora.

Razlikujemo dvije vrste maslačka, jedna ima svjetlije listove sa oblim zubcima, a druga tamnije i oštro nazubljene, poput pile. Listovi oba maslačka iskoristivi su za salatu samo dok biljka nije procvala. Najukusnija će biti u rano proljeće kad biljke tek niknu.

Maslačak nalazimo na livadama, poljima, uz rubove šuma, kod potoka. Raste posvuda kao korov, a treba ga brati na mjestima gdje nema zagađenja od prometa i prolaznika.

Maslačak sadrži neke od najvažnijih vitamina i minerala. To su vitamini A, C, K, B6, tiamin, riboflavin i folna kiselina. Od minerala se ističu magnezijum, željezo, kalijum i kalcijum, a naučnici su otkrili da je najljekovitiji dio maslačka njegov korijen.

Najbolje je da listove maslačka berete prije nego što biljka procvjeta, jer nakon toga razvija gorak ukus, koji je mnogima neprijatan. Gorčinu možete da izbjegnete i ako jedete samo gornje dijelove listova.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI