Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKalemljenje oraha na vršnom dijelu grančice u procjep!

Kalemljenje oraha na vršnom dijelu grančice u procjep!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kalemljenje oraha kvalitetnim sortama omogućava nam da brzo dobijemo monog snažniju biljku i otporniju na bolesti. Orah počinje kasno da donosi plodove, ali pomoću kalemljenja  može se ubrzati pojavljivanje prvih plodova.

KADA DA KALEMITE?

U martu ili aprilu

ŠTA SE KALEMI?

Vrh grančice željne sorte (plemke)

NA ŠTA SE KALEMI?

Na mladi bijeli orah (Juglans regia) ili na crni američki orah (Juglans nigra), koji je star jednu ili dvije godine i koji je iz rasadnika, visok 1,50 m do 1,80 m (podloga)

PLEMKA

U februaru uzmite vrh jedne mlade grane željene sorte i sačuvajte je na hladnom mjestu da biste izbjegli početak vegetacije (pojavu listića)

Tačno u trenutku kalemljenja odsijecite tu grančicu, i to u obliku kose površine s jedne i s druge strane osnove na dužini od otprilike 5 cm, ispod trećeg pupoljka počevši od vrha.

plemka oraha

PODLOGA

U martu ili aprilu pomoću nožića za kalemljenje ili voćarskog noža napravite procjep po dužini mladog oraha – podloge, koji je dug 4 cm do 5 cm, počevši od vršnog pupoljka.

podloga oraha

NAPOMENA: Kalemljenje vršnim (terminalnim) dijelom grančice u procjep je metoda (na odvojenu granu) koja se koristi za stablo prostornog oblika koje se kalemi na vrhu, tj. na vrhu izbojaka koji će kasnije postati deblo novog stabla.

SPAJANJE

Lagano uvucite dvostruku kosu površini grančice plemke u procjep podloge polako šireći otvor. Kore plemke i podloge trebalo bi da budu povezane barem na jednoj strani kose površine.

SPAJANJE PLEMKE I PODLOGE ORAHA

Vežite sve rafijom dobro stežući. Premažite voskom za kalemljenje, ostavljajući pupoljke plemke nepokrivene.

VEZANJE RAFIJOM KALEMA

Izvor: agrosavjet.com

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI