Subota, 18 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiZakopaće 2.000 pari gaća kako bi ispitali kvalitet tla?

Zakopaće 2.000 pari gaća kako bi ispitali kvalitet tla?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Širom Švajcarske vlasnici bašti i poljoprivrednog zemljišta u zemlju će zakopati 2.000 pari donjeg veša, u cilju naučnog istraživanja o kvalitetu tla.

Državni institut za istraživanja Agroskop dobrovoljcima koji učestvuju u ovom istraživanju poslao je po dva para pamučnih gaća, a njihov je zadatak da ih zakopaju u zemlju u svojoj bašti ili na njivi.

Kako prenosi Index.hr, plan je da se nakon određenog vremena gaće iskopaju i da se odnesu na analizu gdje bi trebalo da se ispita u kakvom stanju se nalaze, odnosno to će biti pokazatelj u kolikoj su mjeri sitni organizmi razgradili tekstil.

Švajcarski stručnjaci kažu za agenciju DPA da su u Kanadi već obavljali slične eksperimente, ali ne tako opsežne.

Plan je i da volonteri koji su se prijavili u zemlju zakopaju i kesice čaja, koje će kontrolisati pouzdanost rezultata dobijenih od donjeg rublja, budući da je ta metoda sa ispitivanjem tla kesicama čaja odavno poznata.

Plan istraživanja je da se jedan par gaća otkopa nakon mjesec dana, uz prisustvo kontrolnih organa i uz fotografisanje, a drugi par za dva mjeseca.

Potom će se digitalnom metodom analizirati razgradnja prirodnih vlakana. Što se pronađe više rupa na gaćicama, znači da je tlo zdravije.

Kako to izgleda pogledajte u videu:

Izvor: b92.net

PROĆITAJTE:

Načini za unošenje stajnjaka u zemljište kod povrtarskih biljaka

Kako pripremiti zemljište za sadnju voćaka?

Uticaj POPLAVA na biljke i zemljište!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI